Лаптоп: Acer Aspire 5935 G

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Новият Aspire е хай-енд моделът в 5000 серията, появил се току-що на пазара. Предварителните ми данни за него бяха, че ще е с обновено шаси и хардуер и ще изпълнява ролята на мултимедийна/гейм платформа. Наистина първите ми впечатления от дизайна бяха крайно позитивни. Gemstone Blue шасито е много добре пипнато. Добрата стара тръба за Tuba технологията е махната и на нейно място се мъдрят два осветени в синьо високоговорителя директно под дисплея. Пак под него, но над и пред клавиатурата са разположени и останалите тонколони за създаването на 5,1 съраунд звук.

Acer са изместили мултимедийната конзола от лявата в дясната страна на лаптопа, като този път е комбинация от тъч бутони и аналогов потенциомер за звука. Последният може да се контролира само с върха на пръста и е адски удобен. Говоря толкова много за звуковата система на Acer Aspire 5935 G, защото е изключителна. Да, естествено – нейната сила е мижава в сравнение с тази на стандартна система за домашно кино, но за лаптоп е една от най-добрите.

Хардуерният ъпдейт се изявява под формата на ново двуядрено CPU на Intel – Т6400 с 2MB кеш от второ ниво. Както и GeForce GT 130M. Да, това не е най-бързият процесор, а видеото те оставя със смесени чувства, но пък са достатъчни, за да подкарат всичко, искащо DX 10 и Pixel Shader 3.0. Всъщност първите няколко теста бяха силно разочароващи. Игрите сечаха неимоверно, дори на много ниски визуални настройки. Бях готов да тегля чертата и да заклеймя Acer Aspire 5935 G като много добър мултимедиен лаптоп (за дисплея и качествата му след малко) и да се концентрирам над софтуерните му пакети в ревюто, когато открих едно малко зелено бутонче в дясната страна на таскбара. То гордо ми съобщаваше, че лаптопът е в “green” режим на работа, за да пести батерия и изобщо не е включило GPU-то в действие. Последва промяна на настройките и… лаптопът буквално отлепи от 0 до 200 за част от секундата.

С активирането на гейминг режима автономията на Acer Aspire 5935 G пада от три до час и половина на батерии. За сметка на това в действие влизат GPU-тата на видео картата и чипът на дъното (той е за всеки случай). Крайният резултат е ултрастабилен фреймрейт на всички игри от тази година на средни настройки и на повечето от миналата на високи и много високи. Изведнъж Acer Aspire 5935 G заблестя в съвсем нова светлина, а фактът, че нито веднъж лаптопът не заби заради прегряване, направо ни очарова.

Дисплеят на Acer Aspire 5935 G е Wide Screen 17-инчов. Малко много отражателен, но компенсиращ с високата си яркост. С функционалните бутони на клавиатурата можеш да настроиш различните му цветови пакети, контраста и яркостта и за пореден път да докажеш, че Acer Н-И-К-О-Г-А не правят компромис с екраните, слагани по шаситата на лаптопите си.

Acer Aspire 5935 G си има всичко нужно като портове. Направи ми впечатление, че компанията отслаби натиска си върху налагането на Blu Ray устройства и лаптопът върви със стандартна DVD записвачка. Уебкамерата е на изключително добро ниво, въпреки че софтуерът с анимирани аватари е доста дървен. От друга страна повечето лаптопи изобщо не разполагат с такъв, а в интернет има достатъчно добри и безплатни решения, които да използваш, ако искаш приятелите ти да те виждат като нахилен крокодил в Скайпа.

Acer Aspire 5935 G е отличен лаптоп за ежедневните ти нужди, без да се надува прекалено много. Да, няма да се справи с Crysis на Ultra High настройки, но не се и пъне да го направи (да не говорим, че лаптопите, които го могат, се броят точно на пръстите на едната ръка, а цената им започва от 3000). За сметка на това те подсигурява, че независимо дали ще гледаш HD филм или ще искаш да поцъкаш за кеф някой батълграунд или Call of Duty 4 детмач – ще можеш да го направиш спокойно и с кеф. Самият факт, че дори с вградената към дъното видео карта успя да подкара Assassin Creed, говори достатъчно.

 

Автор: Георги Панайотов