Лаптоп: Acer Aspire 5742G

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 20 сеп. 2011

Компанията Acer е сред най-големите производители на компютри, но понякога сякаш остава в сянката на HP и Dell, когато става въпрос за хай-енд конфигурации. Сякаш дизайнерите на Acer са били решени да се справят с този проблем веднъж завинаги, когато са започнали работа над своя Aspire 5742G. Удивително е колко много мощни компоненти са намерили място под капака на лаптопа, който въпреки непретенциозния си вид представлява истинско геймърско изкушение.

На външен вид Acer Aspire 5742G наистина не подсказва, че крие у себе си толкова сериозен потенциал. Лаптопът е в кафяв цвят с леко неудобна клавиатура. Хубавото обаче е, че по корпуса просто няма как да остават отпечатъци, което е голям плюс за всеки, който е виждал в какво може да се превърне лаптоп, чиято повърхност е магнит за пръстите.

По дължина на десния страничен панел са разположени два USB 2.0 порта, DVD-RW DL с марката Pioneer и заключалка тип Kensington, която е стандартна характеристика на повечето съвременни модели. На противоположната страна откриваме вход за 3.5-милиметров аудио жак, вход за микрофон, още един USB порт, HDMI изход, VGA изход за връзка с по-стари монитори и място за LAN кабел. На предния панел пък е карточетеца, който поддържа SD и МMC формат.

Бутонът за пускане е разположен в горния ляв ъгъл над клавиатурата и свети с мека синя LED светлина. До него са индикаторите за хард диска и wi fi функцията.

Това, което прави впечатление веднага щом вземете лаптопа в ръце е колко лек всъщност е той. Без батерия Acer Aspire 5742G е направо като перце, въпреки иначе големите си размери. Безспорно това е много добре, особено ако предпочитате да носите лаптопа си навсякъде с вас.

Екранът на Acer Aspire 5742G е 15.6-инчов с WXGA резолюция 1366×768, което автоматично го класира в HD Ready категорията.  Снабден с LED подсветка, дисплеят е доста ярък и образите изглеждат добре. Въпреки това работата на открито или при много силна директна светлина е почти невъзможна. Рефлективният екран е безпомощен пред слънчевите лъчи и настройките не могат да променят нищо.

Acer Aspire 5742G работи с двуядрен процесор Intel Core i5-480, който спада към средния клас. Всяко от ядрата му е базирано на Nehalem микроархитектурата, а самият процесор направи дебюта си в началото на тази година. Видео картата е nVidia GT520M, която е модел от 2010 г. и е с Fermi архитектура и внушителния 1GB RAM. Подобно на другите графични чипове от серията 500М, GT520M също поддържа Bitstream HD Audio чрез HDMI, което означава, че може да предава Dolbry True HD DTS-HD до HiFi ресивер без никаква загуба на качество. Графичният ускорител разполага още с PureVideo HD технологията за енкодинг на видео файлове. В резултат на това GPU-то може да декодира изцяло MPEG-1, MPEG-2, MPEG-4 Part 2 (MPEG-4 ASP акто DivX или Xvid), VC-1/WMV9 и H.264. nVidia GT520M поддържа PhysiX  технологията, която се използва в доста РС игри, OpenGL 4.1, както и DirectX 11 стандарта.

Подобна конфигурация безспорно има известни претенции що се отнася до гейминга, затова да необходими известни тестове, за да проверим как се представят различни игри. Първият ни избор е Hard Rest – РС ексклузивният шутър, дело на ветерани от екипите, създали Mafia и The Witcher. Sci-fi шутърът изглежда плавно на medium настройки (35.5 fps), но на high с 1366×768 и 4xAF кадрите почват да падат.

Продължаваме с друго съвсем ново и нашумяло заглавие – Dead Island. Зомби екшънът ползва енджина Chrome 5, който по принцип е доста тежък и взискателен. Резултатите са подобни, като от време на време картината наистина изглежда зле, но това по всяка вероятност се дължи на множеството технически и визуални бъгове, които има самата игра. На medium картата успява да задържи 30 fps, което е достатъчно за плавна игра.

До излизането на Battlefield 3 все още остава малко време, през което Bad Company 2 продължава да бъде един от най-популярните онлайн шутъри. На high настройки и резолюция 1366х768 играта на DICE върви с 29.6 fps – не точно впечатляващо, но на предела на приемливото.

Metro 2033 е една от най-тежките игри в последно време и представлява истински тест за възможностите на GT520M. Играта дори под DirectX 10 просто е изключена, защото 18.4 fps не стават за нищо. Ако обаче свалите на DX 9 и оставите настройките на low, резултатът е повече от солиден – 51.7 fps. За оптимална игра това трябва да бъде изходната база, към която евентуално да се прибавят още една или две включени опции, преди шутърът да натежи прекалено много. Общият извод е, че моделът действително има капацитета да задоволи основни геймърски нужди. Ако наистина държите да играете най-новите игри на високи настройки, може би ще е по-добре да се огледате за конфигурации с AMD HD 6550M и HD 5650 или дори малко по-горната версия GT 540M. За всичко останало GT520M покрива минималните изисквания за геймплей.

Мощта на Acer Aspire 5742G се подсилва от 4 GB DDR3 памет, които може да се увеличат до 8 GB. Твърдият диск също е повече от достатъчен – на разположение са 640 GB, които да запълните с игри, филми и всякаква друга мултимедия. Той е произведен от Toshiba и се върти с 5400 rpm.

Както вече споменахме, клавиатурата е функционална, но пластмасовите клавиши не изглеждат особено стилно. Освен стандартната конфигурация тук имаме и отделни клавиши за стрелките, които от една страна са удобни, ако сте свикнали да боравите с тях, но от друга правят клавиатурата прекалено претъпкана, а и са твърде малки по размер, за да се борави удобно с тях.

Когато правиш сериозни инвестиции в такива ключови компоненти като процесор и видео карта, няма начин да не се лишиш от нещо друго, просто за да мое крайният продукт да има баланс по отношение на цената и качеството. В случая с Acer Aspire 5742G това определено е звука. Наистина е разочароващо, че вместо нормални стерео колони моделът има една моно колона, разположена по дължина над клавиатурата. Както може да се очаква звукът от нея наистина не е на ниво, особено като се имат предвид мултимедийните претенции на модела. В резултат използването на слушалки или външни колони е задължително, ако държите на по-стойностно аудио оформление.

Лаптопът е снабден с 6-клетъчна литиево-йониева батерия, но животът й не е особено дълъг. Тъй като тя е 48 Wh, от нея не може да се очакват никакви чудеса. Въпреки че самата консумация на енергия не е особено висока, батерията вдига бялото знаме малко преди третия част по-интензивна употреба.

Acer Aspire 5742G е много интересно предложение, което се опитва да задоволи едновременно и бизнес ориентираните потребители, и мобилните геймъри. Процесорът, видео картата и общата производителност отговарят напълно на тези претенции. Проблемите са свързани с по-скоро неудобната клавиатура и разочароващото качество на звука, но по всяка вероятност това са компромиси, които трудно биха могли да бъдат избегнати. Ако сте готови да ги пренебрегнете – а това наистина не би трябвало да е толкова трудно – Acer Aspire 5742G със сигурност ще ви остави доволни.

Автор: Филип Станиславов