Лаптоп: Acer Aspire 5738G

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 07 апр. 2009

Когато мои приятели и познати са си избирали лаптоп, често съм се сблъсквал с твърдението “За тези пари мога да си взема доста якичък десктоп”. Истина е, но след това ще трябва да си закачат телефона на него и да го използват за дисплей, защото са забравили да калкулират в цената монитор. През последните две години мобилните компютри се изравняват по цена с десктоп системите и последните бавно, но сигурно, се запътват към историята.

Aspire 5738G е на цената на един висок клас смартфон. Само че за парите си ще получите двугигахерцов Centrino 2 процесор, 4 гигабайта DDR3 памет и Wide Screen (това вече е стандарт за Acer) дисплей с диагонал от 15’4 инча. Единственото слабо звено в системата е видеото – GeForce G105M. С него ще подкарате всички актуални игри, без изключение (пълен съпорт на Dx10 хардуерно), но при по-тежките ще трябва да цъкате с графични настройки на Low. Сравнен с големите си батковци от 8*** серията, лаптопът е слабичък, но в ценовия сегмент на студентските и работни компютри просто блести.

Софтуерният пакет на Acer, предлаган към Aspire 5738G, се състои от Windows Vista, McAfee антивирус и trial версия на MS Office. Като добавка към стандартните сервизни пакети обаче, Acer са добавили и услугите си Acer Arcade Delux и Game Zone. С тях получавате пълен достъп до цяла плеяда от забавни кежуъл игрички, които ако ви изкефят, можете да купите много евтино.

Финалните щрихи на Aspire 5738G са функционалните му бутони. Уви, отсъства любимият ми Acer медия панел, но за сметка на това има няколко нововъведения, които се надявам да се превърнат в стандарт. Първото е мултитъч падът – засега доста плахо застъпен, само с три функции. Следва бутонът за незабавен бекъп – на флаш, преносим хард, DVD или телефон на най-важните документи и файлове. Отделни бутони за включване на Wi-Fi и Bluetooth модулите, както и бутон за заключване на мауспада, ако сложите мишка. Уебкамерата пък е една от най-добрите при вградените, с усилено ISO за помещения с ниско осветление и е идеална както за Skype разговори, така и за бизнес видеоконферентни връзки.

Както прочетохте в интрото, Aspire 5738G не е лаптопът, на който да подкарате Crysis на най-високи настройки, но все пак ще го подкарате, както и всички нови игри. Което е бонус към workstation функциите му, а съотношението цена/качество клони към перфектност.

Автор: Георги Панайотов