Лаптоп: Acer Aspire 3935

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Намирането на компактен 13-инчов лаптоп не е особен проблем. Издирването на такъв, чиято цена няма да ви причини остра болка в сърдечната област, вече си е предизвикателство. Един от най-малките като размери членове на Aspire семейството – 3935 доста се приближава към тази заветна цел.

Шасито е с дебелина под един инч, 25.4mm в най-тънката си част. Пластмасовата конструкция не изглежда толкова солидна, колкото при изцяло металния MacBook Air, но с няколко малко изключения лаптопът е добре сглобен. Клавиатурата е удобна, с плоски клавиши и достатъчно разстояние между тях. Критика отнасят единствено клавишите със стрелките, които са малко по-дребни, по-различни като дизайн и като цяло не са приятни за работа. Тъчпадът поддържа някои основни multitouch функции, но малкият му размер прави употребата им не особено практична. Въпреки това наличието им е хубав бонус. Над клавиатурата пък има малък контролен панел, където отново с докосване можете да изпълнявате някои по-прости функции (промяна на силата на звука и т.н.).

Под капака му са се настанили процесор Intel Core 2 Duo P8600 2.4 GHz с 1066 MHz FSB, 4 GB DDR3 RAM и 250 GB харддиск. Видеокартата обаче е вградена – Intel GMA 4500 MHD. Това означава, че с изключение на някои много опростени джитки, можете да забравите за гейминг на този лаптоп. В интерес на истината Aspire 3935 не се опитва да ни залъгва, че е геймърска машина, така че не е честно да го критикуваме за нещо, което никога не се е стремял да бъде. Дисплеят е 13,3″ LED LCD, 16:9 HD – ясен и ярък, макар да споделя склонността да отразява всичко, която често присъства при екраните на Acer.

Истинската сила на Aspire 3935 е при батерията. Напълно заредена, тя издържа три часа и половина, но истинският й потенциал се разкрива при използването на Acer PowerSmart функцията. Тя се включва чрез бутон в горната дясна част на клавиатурата и намалява разхода на енергия, като изключва някои от визуалните глезотии на Vista, затъмнява екрана прави още разни фокуси. Нищо, което да не можете да направите и сами, но събирането на всички тези настройки на едно копче е доста удобно. При такива настройки, батерията издържа над пет часа – предостатъчно за пътуване, при което нямате достъп до контакт.

Включена е възможност за свързване през Bluetooth и Wi-Fi (802.11 a/b/g/Draft-N), като при второто е използвана друга технология на Acer – SignalUp. При нея над дисплея са разположени две антени, с цел да се подобри връзката, дори когато сте на границата на сигнала.

Уви, Acer Aspire 3935 чисто и просто не става за гейминг. Това обаче не намалява стойността му. Солиден офис инструмент, той ще свърши всякаква офис работа, която хвърлите насреща му.

 

Автор: Пламен Димитров