Лаптоп: Acer 5738DG

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 25 ное. 2009

Вече неведнъж сме разглеждали лаптопи на Acer от 57ХХ серията шасита. И мога с чисто сърце да кажа, че в момента това е най-доброто съотношение цена/качество, което можеш да намериш на нашия пазар. Маркетирани като мултимедийна серия, те се справят чудесно и с всички последни игри. Разбира се, не можеш да надупиш графиката на макс резолюция и всички включени екстри, но за цената си тази серия предлага повече от достатъчна производителност. Освен това доста модели на конкурентни марки, изглеждащи много по-добре на хартия и с доста по-висока стойност, не успяват дори и да подишат прахта на 57ХХ серията на ниво стабилност и допълнителни екстри. Редовните филми, като несъвместимост на драйвери, овърхийтинг и/или кофти матрица на дисплея, могат да развалят деня на всеки. В същото време Acer много добре осъзнаха каква сила е този лаптоп. За това беше нормално да видим поредния му ъпдейт, с добавена стойност обаче. Защото Acer 5738DG е нещо повече от обновена добра машинка, за да стане още по-добра – това е компютърна еволюция, която се случва пред очите ти!

Бързият преглед показва, че Acer 5738DG е запазил всички добри страни на предшествениците си. Убийствен широкоекранен формат (16:9), позволяващ голяма клавиатура с NumPad панел. Нископрофилна клавиатура, идеална за гейминг и дълго писане, с поставка за ръцете от грапава и устойчива на изтъркване пластамаса, намаляваща изпотяването. Огромен мауспад, с Multi-Gesture технология, която не е точно мултитъч, но предлага над 7 уникални функции за по-лесна навигация из менюта, уеббраузъри и мултимедийно съдържание. Три функционални бутона в горния ляв ъгъл за бързо включване/изключване на Wi-Fi и Bluetooth модулите, както и бърз бутон за достъп до бекъп мениджъра. В десния ъгъл пък са бързите бутони за усилване и намаляване на звука, както и Р бутона, на който можеш да сложиш произволна игра/приложение/уотевър и да го стартираш само с едно натискане. Добави доволното количество аудио/видео/USB/нет портове и долби съраунд вградените тонколони и получаваш истинско бижу. Но тези неща много добре си ги знаем.

Хардуерният ъпдейт е на ниво по-бърз процесор – двуядрен Intel Core2 T6600 с 2.2 GHz, 800 MHz FSB и 2 MB кеш памет – не е най-бързият, но за сметка на това не грее като ненормален. Малко по-бърза памет – 4 GB, по-голям хардиск – половин терабайт, вместо стандартните 320 гигабайта и новият HD4570 видео ускорител за лаптопи на ATI. Софтуерният ъдпейт обаче е доста голям – лаптопът идва с преинсталиран Windows 7, а той е просто добър или поне в сравнение с Vista-та е по-умното решение. Пакетът игри Acer Arcade също е разнообразен, нищо специално де, но е добре да се спомене. Антивирусът е McAfee (който е всъщност дразнещо параноичен), а освен Trial пакета на MS Office, получаваш и пълния MS Works, който всеки с малко по-професионално ежедневие знае и цени. Ако някога съм имал и имам някакви забележки към 57ХХ шаситата, то това е разположението на вентилаторите. Цялата охладителна система е изнесена в горния десен ъгъл и духа не странично, а назад, загрявайки неимоверно дисплея. Добрата новина е, че в шасито има предостатъчно място, за добра циркулация на въздуха и лаптопът веднъж не заби, въпреки 7-часовото натоварване с тежки игри.

Това, с което Acer 5738DG се отличава от стандартните лаптопи, е по-особеният дисплей, тъмните очила в комплекта с кабелите и книжките му. Това не са обикновени тъмни очила, а поляризатори. Самият дисплей пък има опцията да превключи на 120-херцова поляризация на изображението. Това е същата технология, използвана в новия киносалон в кино “Арена”-Младост, а на прост език се превежда, като триизмерно изображение с пет слоя на дълбочина. Мхм, точно така, купувайки си Acer 5738DG, получаваш 3D киносалон на бюрото (или в скута си, в зависимост как предпочиташ да си ползва лаптопа). Предполагам, че лицето ми първия път, когато пуснах игра с включена 3D опция, е имало онова “УАУУУУУУ!” изражение, което са имали колегите, тествали първите видео карти VooDoo. Смесица от еуфория, изненада, смътното усещане, че пред очите ти се случва компютърна история. Защото 3D опцията е точно това – следващият огромен скок в начина, по който си играеш играта. Подобно на прехода от двете измерения в третото, истинската триизмерност е свързващото звено между това, което получаваш сега на монитора си и холограми. Усещането, изпълващо те при вида на лашкащото се пред очите ти оръжие, дълбочината, гадовете, изглеждащи напълно реални… това е нещо, което трябва да видиш с очите си, за да го повярваш.

За да се случи магията, имаш нужда от вградения в шасито дисплей, очилата и TriDef 3D софтуера. Единственият аналог, за който се сещам е решение на nVidia, което включва монитор, очила и специална видео карта, но неговата цена е почти толкова голяма, колкото тази на която Acer ти предлагат цял лаптоп.

Но софтуерът не е само за игри, през него можеш да гледаш видео файлове, снимки и дори DVD-та. Все пак не се одървяй прекалено много. Триизмерността все още е на ниво експеримент, именно за това Acer подсигуряват и стабилен лаптоп към него. Ако не са предварително обработени, не всички снимки/видеота изглеждат добре, понякога опцията дори не се включва. Всички поддържани от програмата игри работят перфектно – най-добрите примери са NFS Shift и Fifa-та. В първия случай гледката е по-добра от тази на стадиона или на телевизора, а във втория – директно се прехвърляш на шофьорското място без никакви задръжки. Тези заглавия, които не са включени в списъка, можеш да се опиташ да подкараш и ръчно, но успешният резултат е малко на тото принципа – може да стане, може и да не стане. Слава богу, всички разработчици взеха да се усещат накъде духа вятърът и малко по малко всяка нова и не чак толкова нова игра се сдобива с 3D пач.

Слабите страни на машинката са две. Първата е, че при включена триизмерност фреймовете падат с около 20%, заради нуждата да се изобразят две картини едновременно. Втората е, че за да може да поляризира изображението, матрицата на дисплея е леко… ръбеста. Това нормален юзър няма как да усети, но ако работиш изображения на ниво пиксели, ще те издразни. Също така, триизмерните дисплеи малко напомнят първите стъпки в сферата на течнокристалните. Някои от вас сигурно си спомнят как при тях имаше много малък “прозорец” на мърдане спрямо монитора без да се деформира цветовата гама. Същото е и сега, за да се насладиш на 3D-то трявба да си под точно определен ъгъл спрямо дисплея на точно определено разстояние. Двама души могат да го гледат едновременно, но това е максимумът.

Всъщност “слаби страни” е силно казано, защото Acer 5738DG е повече от добра сделка (просто се опитвам да не кажа перфектната). За парите си получаваш маркетиран като мултимедиен лаптоп, който няма проблеми с игрите (не и на  Ultra High настройки, но за този тип ентусиазъм си има Alienware, струващ колкото запазен Опел Вектра от 2002). Страхотна производителност и озвучение, независимо какво правиш, адски добър дисплей и опцията да размахаш среден пръст, когато видиш поредната реклама на 3D прожекция, защото вече можеш да си го направиш сам и у дома.

Автор: Георги Панайотов