Кутия: Thermaltake Versa II

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 08 дек. 2013

Както потребителите, така и техните интереси са различни. Започвайки да глобяват нова компютърна конфигурация, някои държат кутията да е наистина огромна, за да побере всевъзможен брой кабели и компоненти. Други ентусиасти предпочитат избрания от тях модел да позволява различни екзотични методи за охлаждане. Болшинството потребители обаче се надяват да се сдобият просто с една стабилна, надеждна кутия, която да посрещне всичките им нужди при ежедневната работа с компютър. Ако спадате именно към тях със сигурност трябва да отделите подобаващо внимание на Versa II.

Създадена от известната компания Thermaltake, Versa II е мидтауър с тегло от 4.5 килограма и размери 429 х 196 х 480 милиметра. Изработката е от метални листове и пластмаса, които я правят едновременно издръжлив и относително лек за класа си. Без да блести с някоя „суперфункция“, кутията се очертава като много ефикасно предложение за нормална и умерено геймърска конфигурация. Отпред Versa II има покритие тип „плетеница“, като в горната част на лицевата страна са разположени панели, зад които се крият слотове за три 5.25-инчови диска, а под тях има дори място за флопи диск. Долната половина на лицевата страна е прорязана от множество малки вентилационни отвора, които помагат за ефективното извеждане на нагорещения въздух от вътрешността на кутията. Ниско долу в средата са разположени логото Tt и надписа Тhermaltake. I/O панелът е точно на границата между лицевата и горната страна на кутията. Последователно от ляво на дясно са разположени бутони за рестарт, червен светлинен индикатор, USB 3.0 порт, вход ма микрофон, вход за 3.5-милиметров аудио жак, USB 2.0 порт, син светлинен индикатор към бутона за пускане и гасене и самият бутон. Подобно на други модели на Thermaltake, Versa II също има издадена лява странична стена, така че това да разшири мястото вътре и да подобри движението на въздушния поток. На капака на кутията има място за допълнителен вентилатор, а в комплекта влизат и винтчетата за това, макар че щеше да е по-добре, ако кутията се предлагаше с повече  вградени вентилатори.

Както напоследък се налага като тенденция в много нови модели, захранването може да бъде монтирано на дъното и неговата инсталация става доста лесно. Това разположение допринася до известна степен и за стабилността на самата кутия. Над него са разположени пет слота за различни компоненти, а най-горе има 120-милиметров вентилатор, който въпреки големите си размери работи изненадващо тихо. Комбиниран с предния вентилационен панел и отворите отгоре и отстрани той осигурява нужното проветряване на вътрешността. Интересно е, че въпреки относително бюджетния характер на кутията, Versa II на теория поддържа и опция за водно охлаждане благодарение на двете отделни дупчици с гумено покритие, през които да минава съответната инсталация. Въпреки че самата Versa II не е стриктно геймърска кутия, впечатление прави това, че нейният дизайн позволява монтирането на доста голяма видео карта – чак до 12.5 инча (32 сантиметра). Ако в момента не разполагате с такава то поне ви остава да знаете, че в даден момент спокойно може да пристъпите към покупката на следващия графичен ускорител без да се притеснявате дали ще се побере в кутията ви. Във вътрешността на Versa II място могат да намерят до три 5.25-инчови устройства, флопи диск и има общо пет трея за 3.5-инчови твърди дискове, които също така са съвместими с 2.5-инчови HDD и SSD дискове. Последното е особено важно, тъй като ако следвате тенденцията за подмяна на старите тромави твърди дискове със светкавичните SSD носители това може да ви е от полза.

С Versa II Thermaltake определено си поставя за задача за размие границата между достъпното и луксозното изпълнение. Кутията не е high-end продукт, но в същото време черното покритие, цялостното изпълнение на дизайна и възможността за добавяне на microATX/ATX дъно дават усещане за по-елегантен продукт. Към изненадващите предимства трябва да добавим две геймърски опции – тази за водно охлаждане и за големи видео карти. Въпреки че не са част от същината на Versa II, в един или друг момент те могат да бъдат добре дошли за по-ентусиазираните потребители. Комплектът щеше да стане малко по-привлекателен, ако имаше повече реално монтирани вентилатори, но задачата да запълнят останалите шест от общо седем налични слота се пада на бъдещите собственици. Thermaltake Versa II изглежда добре и усещането се подсилва от факта, че използваният материал наистина е стабилен, а не е някаква евтина изработка. Всичко това съчетано с достъпната цена прави кутията добра отправна точка при сглобяването на нова конфигурация от широк кръг потребители.

Автор: Филип Станиславов