Кутия: Fractal Design Define R5 Black

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 30 мар. 2015

Fractal Design Define R5 е най-новата и най-добра кутия от известната серия Define R на шведската компания Fractal Design.

Самата компания описва кутията като „еволюция в изключително популярната серия Define R, изработена с интелигентен дизайн и осигуряваща безшумен интериор с поддръжка за водно и въздушно охлаждане, изработени по прецизна скандинавска техника“.

Звучи впечатляващо, нали? Нека разберем сами колко добри са качествата на Fractal Design Define R5.

Fractal Design Define R5 се предлага в голяма и просторна картонена кутия, на чиято лицева страна има рисунка на кутията, а на гърба ѝ са посочени най-важните ѝ характеристики. Самата кутия е уплътнена изключително стабилно с две стиропорови плоскости, които я държат здраво и я предпазват при пренасяне.

В комплекта може да откриете още целия набор от аксесоари, които са ви нужни, за да пуснете в експлоатация кутията. Тук има винтчета, връзки за кабели, пластмасови връхчета, които да ви помогнат при инсталирането на дъното, както и доста подробна книжка с инструкции за монтажа.

Fractal Design подобрява редовно своята Define R серия и тази кутия се явява петото поколение от нея. Още след един поглед става ясно, че промените този път са значително по-големи в сравнение с предните дизайни. Шасито е станало по-широко и покритието на предния панел е по-различно, макар че вратичката има същата приятна плетка. Външният дизайн на кутията е доста изчистен и се отличава с прави линии и остри ъгли, като целта е била извивките да бъдат сведени до минимум. Чисто черният цвят излъчва консервативност и професионализъм и и подходящ за всяка една среда. Отвън няма видими лога, но когато отворите врата, ще видите логото на Fractal Design, изписано на вентилационния отвор. Дизайнът на самата врата е отличен и тя приляга много плътно. Освен това може да промените дори посоката, в която се отваря. По подразбиране тя се отваря на ляво, но само с преместването на две винтчета може да я обърнете надясно. Удобно е и дава повече гъвкавост при разположението на кутията.

Ако погледнете към задната част ще установите, че има повече от достатъчно място, за да поберете поредица от компоненти. Захранването стои на дъното на кутията. Двата странични панела са изключително солидни, което не е изненада предвид, че Define R5 се води за много безшумна кутия. От едната страна има плоскост, която може да бъде извадена, за да се инсталира вентилатор със 120- или 140-милиметрова перка, ако имате нужда от него.

В долната част на предницата има филтър за прах, който може да се махне, за да се почиства. Изваждането му става много лесно и дори не е необходима отвертка. Зад него се намира 140-милиметров вентилатор, а под него има слот за още един, включително с опция той да е 120-милиметров. По отношение на дисковете, най-горе може да поставите дори външен 5.25-инчов диск, който има доста стабилно гнездо.

Цялата кутия има прецизно покритие, което приглушава звука и позволява на компонентите в нея да работят без да пречат на ползващия компютъра.

Вече споменахме, че PSU-то е на дъното на кутията, а над него има седем слота за разширяване, всеки от които е покрит с бяло капаче, за да не се праши, ако не се използва. Встрани от тях е заключалката за освобождаване на страничния панел. С оглед на максималното удобство, тя е двойна и има както винтчета, които се махат с отвертка, така и плоскости, които могат да се развият на ръка. Най-горе е инсталиран втори 140-милиметров вентилатор, чиято вертикална позиция може да се регулира.

Връщайки се отпред, в горната част на Define R5 е контролният панел с бутоните Power и Reset. До тях откриваме два USB 3.0 порта за по-бърз трансфер на данни и още два USB 2.0 порта, така че на разположение имате общо четири порта за свързване на различна периферия. До тях е комбинираният изход за слушалки и микрофон.

Ако обърнете кутията на обратно, ще видите, че цялото ѝ дъно е изолирано с още един филтър за прах. Той може да се извади лесно като просто го издърпате и е отлично решение срещу праха и замърсяването, които толкова често пречат на кутията и компонентите.

За да получите достъп до вътрешността на  Define R5, просто премахнете винтчетата, които държат страничните панели. Интериорът на кутията изглежда просторен и добре подреден. Вътре почти няма пластмасови елементи, което е рядко срещано. Вътре има специални Velcro ленти, които се използват за привързване и прикрепяне на кабелите. Два бели слота пазят мястото за 2.5-инчови дискове с достатъчно място за провиране на кабелите. Конструкцията им е с минимално количество метал, така че дизайнът е опростен, но без да се губи фукционалност. Най-горе са двата 5.25-инчови слота, чиито винтчета се свалят и затягат с ръце. Под тях са клетките за двата твърди диска, с което общият брой на дисковете, които може да монтирате, става 8.

Почти всеки един елемент от вътрешността може да бъде завъртян или направо свален, което дава изключителна гъвкавост при нареждането на компонентите. Освен това по този начин се отваря място за 280-милиметров радиатор на пода, за 360-милиметров отпред и за 420-милиметров отгоре.

Всички кабели в кутията са черни на цвят и стандартни, така че няма да имате проблем със свързването на компонентите. Тъй като Define R5 поддържа както USB 3.0, така и USB 2.0, няма нужда от адаптер между двата стандарта.

В завършен вид Define R5 изглежда много солидно и кутията е увенчана от приятна синя LEDсветлина най-горе в средата на предния панел, която показва, че системата е включена.

Fractal Design има много добра репутация, що се отнася до кутиите, които прави и Define R5 само затвърждава това разбиране. Промените в дизайна са изцяло положителни и засягат охлаждането, ограничаването на шума и вътрешното пространство. Като конструкция Define R5 е много солидна и не са пестени нито усилия, нито материали. Специално внимание е отделено на охлаждането и кутията се възползва максимално от пространството, предлагайки опции за всякакви размери от 120 до 420 милиметра радиатори. Всички тези аспекти са резултат от прецизен труд и трудно може да откриете каквито и да било недостатъци. Define R5 има изключително качествена изработка, два много добри вентилатора и достатъчно гъвкавост, което може да използвате пълноценно за много широк кръг от конфигурации.

Автор: Александър Рангелов