Кутия: Chieftec Dragon CH-07B-B

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Не е нужно да си хардуерен експерт, за да знаеш, че РС кутията не е просто празен правоъгълник, в който да натъпчеш всичко. В последните няколко години дизайнът на кутиите се разви до такава степен, че се усеща осезаема разлика между евтините и по-скъпите модели. CH-07B-B-OP е представител на вторите и е перфектното решение, ако се чудиш къде да си навреш четириядрения процесор и двете двупроцесорни Радеонки.

Позатопли се последните дни. Температурите рязко скочиха с десетина градуса, а личното ми РС започна да се задъхва и чат-пат да се само рестартира. В подобни моменти винаги се замислям за смяна на кутията или поне за почистване на вентилаторите. Защото жегичката е убийствена както за мисловния поток, така и за драгоценното РС, а най-честите проблеми (спадане на производителността, странно поведение или недай си боже – мирис на изгоряла пластмаса) идват именно от високата температура в кутията. Дизайнерите от Chieftec знаят много добре това… освен това знаят, че обичаш да се фукаш.

При Chieftec Dragon CH-07B-B дизайнът е функционалност и функционалността е дизайн! Тоест всяко едно от дизайнерските решения е преплетено с инженерните такива за постигането на пълно задоволяване на геймърските и естетичните ти нужди. Като начало кутията е голяма и впечатляваща. За това си вземи голямо бюро, на което да я сложиш. Какъв е смисълът да имаш спортна кола, ако ще я държиш в гаража, нали? Освен това позицията върху бюрото винаги предоставя най-доброто охлаждане. Простите физични закони ни казват, че ако си я бутнал под масата, създаваш топли въздушни джобове около нея.

За допълнителна вентилация на горния панел на Chieftec Dragon CH-07B-B са монтирани два гигантски вентилатора, с неоново осветление, типични за РС модинг ентусиастите. Още един гигантски вентилатор на левия панел пък осигурява директно вкарване на свеж въздух върху графичната карта/карти. Стандартният вентилатор на захранването и вентилаторните слотове на задния панел няма да ги споменавам – те присъстват във всички кутии.

Chieftec Dragon CH-07B-B е с форм фактор mATX, а размерите й са 205 mm x 488 mm x 542 mm. Приготви се, преди да я вдигнеш, защото сама по себе си тежи 15 килограма. Това е заради уникално здравото й шаси от алуминий и качествената пластмаса, използвана за страничните й панели. На предния панел пък се намират адски удобно разположени 2хUSB, 1 х eSATA, както и аудио ин/аут портове.

Всички метални части в нея са полирани, правещи инсталацията на компоненти лесна и безопасна (който не се е рязал на някоя от старите модели масови кутии, той не знае колко бавно зарастват тези рани). Много приятно впечатление ми направи мястото, оставено за хард дискове и IDE устройства. Дори да напълниш всички – между тях има около 1,5 см. разстояние, което означава едно – сигурно охлаждане. А за HHD-тата това е адски, адски важно.

На финал е чисто естетичният ефект от визията на кутията. Първата ми асоциация беше – черен Хамър, с неонов тунинг. И трите странични вентилатора са супер тихи въпреки големината си и в момента, в който включите захранването, нямате чувството, че цялото това нещо ще излети. Единственият й конкурент са изцяло алуминиевите XPS кутии на Dell, но те вървят с готовите системи, а и струват значително по-голяма сума пари.

 

Автор: Георги Панайотов