Кутия: Arctic Cooling Silentium T11

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

В търсене на поредния мощен процесор или нова видео карта, геймърите често пренебрегват кутията, където ще стоят всички елементи на компютърната конфигурация. Всъщност тя е основен компонент и си заслужава да потърсите малко, за да се спрете на модел, който отговаря на нуждите ви.

В много отношение Silentium T11 на компанията Arctic Cooling може да бъде именно този модел. Сама по себе си тази кутия е изненадващо предложение, тъй като идва от фирма, специализирала се преди всичко в изработката на различни охлаждащи компоненти. Ако изпитвате известно недоверие или просто сте любопитни за повече информация, четете нататък.

На теория Silentium T11 е предназначена за по-ниския ценови спектър, но това не я прави по-лоша. Самата кутия идва в доста лека и компактна опаковка, което е приятна изненада предвид, че моделът е направен от тежка стомана. На външен вид кашона не е нищо особено, като той е кафяв на цвят и има няколко снимки на продукта на гърба си. Освен кутията, вътре няма да намерите кой знае колко – само няколко винтчета и кабели. Казваме „няколко”, защото по неопределена причина Artic не е сложила всички необходими компоненти, за инсталацията на кутията. Има винтове за дъното и за хард дисковете, но отсъстват такива за допълнителните слотове и за захранването.

Външният вид на Silentium T11 не е особено впечатляващ, но със сигурност е по-стилен от повечето предложение в същия ценови диапазон. Черното винаги изглежда стилно, така че кутията може да бъде на мястото си както в дома, така и в офиса. За да намали разходите, но да запази издръжливостта, Arctic е използвала изцяло стомана, но въпреки това кутията е доста лека – тя тежи малко под 5 кг., което е по-леко от повечето стоманени кутии.

На върха отпред са разположени два USB 2.0 порта, както и изходите за слушалки и микрофон. Предният панел е от сравнително евтина пластмаса, но това е нормално предвид цената. Обръщайки кутията отзад, откриваме голям 120-милиметров вентилатор за захранването. Въпреки че днес повечето производители предпочитат да свалят този вентилатор долу, Arctic е предпочела да го постави в горната част, както се правеше доскоро.

За щастие страничните панели за затворени с винтове, които може да свалите само с помощта на пръстите си без да се нуждаете от отвертка. Отворете ги и ще видите вътрешността на кутията. Там има два 120-милиметрови Arctic Cooling P12 вентилатора, единият от които е разположен в предната част на кутията, а другият в задната. Тези два вентилатора дават допълнително охлаждане на компонентите, при това с доста ниски шумови нива. Хубавото е, че те се регулират напълно самостоятелно, така че може да забравите за тях.

Що се отнася до скарите, вътре има цели четири 5.25-инчови скари и една-единствена 3.5-инчова скара, която е за хард диск. Подобно дизайнерско решение изглежда малко странно, защото повечето потребители вероятно биха предпочели да заменят една или две от 5.25-инчовите скари за сметка на втора поставка за хард диск. В крайна сметка Silentium T11 не е предназначена за хардкор геймъри, които биха се нуждали от повече място за водно охлаждане или други екстри. На теория може да преобразувате една от 5.25-инчовите скари в 2.5 или 3.5-инчова такава, така че да сложите там твърд диск или SSD диск, но това упражнение можеше да бъде спестено.

За щастие мястото за видео карта е достатъчно голямо, така че без проблем може да поберете до 14-инчов графичен ускорител. Това само по себе си е подвиг, тъй като в по-малки кутии като тази мястото наистина е ограничено.

Благодарение на оригиналния вътрешен дизайн, Silentium T11 постига добри резултати що се отнася до температурните нива. Това става благодарение на големите вентилатори и на специален дизайнерски елемент, чрез който въздухът отвън идва директно върху видео картата. Важно е да отбележим, че ефектът е най-добър при стандартни конфигурации, когато температурите наистина остават в прилични граници. Когато обаче се тества клокната карта, фабричното охлаждане на Silentium T11 не може да бъде достатъчно.

Arctic Cooling Silentium T11 е добро бюджетно предложение с чного потенциал. За съжаление някои дизайнерски недомислици му пречат да бъде наистина силно, но предвид цената потенциалните купувачи трябва да бъдат готови на компромиси. Ако не разполагате с по-висок бюджет или не се интересувате от по-сериозна конфигурация, Silentium Т11 може да бъде вашата РС кутия.

Автор: Филип Станиславов