Кутия за външен HDD: WD Nomad

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 25 сеп. 2011

 

Преди година-две, когато преносимите USB памети достигнаха върха на популярността си, почти с безпокойство усетих, че развивам нещо като фетиш към т.нар. „флашки“. Тези малки и пълни с информация стикове, които с лекота можеш да сложиш в джоба си или дори да окачиш на врата си, се оказаха изненадващо удобен начин за пренос на файлове. Закономерно тази ми страст се прехвърли и върху външните хард дискове, от които в момента притежавам истинска малка колекция. С течение на времето USB флашовете просто си се повреждаха, отнасяйки със себе си 4 или 8GB от моята информация, която така или иначе имах записана другаде. Но когато буквално “счупих” по невнимание един от твърдите си дискове, перспективата да се разделя с 500GB данни ме разтревожи искрено. За щастие, успяхме да извадим информацията от диска, но останах с усещането, че където и да се намира, информацията ми може да бъде унищожена само от миг невнимание.

За щастие има решение и на този проблем и за него се е сетила добре познатата американска компания Western Digital. Изглежда закономерно, имайки предвид, че тя е и може би най-добрият производител на външни хард дискове. Сега с помощта на кутията Nomad вече може да направите истински комплект от преносим носител на данни и съответната защита срещу удари и изпускания.

Western Digital Nomad има корпус, изграден от поливъглерод и вътрешност, от еластан, допълнително уплътнена с банели, така че съхраняваният там диск да има двойна защита. Кутията е съвместима единствено с WD My Passport серията външни дискове от 2.5 инча, но както казахме това не е такъв проблем, защото щом държите на качеството, най-вероятно ще се сдобиете именно с такъв диск.

„Номадът“ е с две черупки, заключващи се с малко резе, а вътрешността обхваща вашия My Passport изключително плътно, за да не може да изпадне дори при отворена кутия. За неговото поставяне има само един правилен начин, така че няма как да се объркате. Просто се ориентирайте по изхода за кабела, който е в долния десен ъгъл на корпуса. Точно така – не се налага да я отваряте, за да използвате диска. Така се гарантира защитата му не само при пренасяне, но и при нормална работа. В горната част на кутията има здрав карабинер, с който може да закачите диска към колан, раница и т.н., за да го ползвате в движение. Разбира се, проверихме и каква ще бъде температурата на диска, затворен плътно в кутията, след прехвърляне на 87GB файл през USB 3.0 интерфейса. Най-високата температура според WD SmartWare софтуера беше 38 градуса, напълно нормално.

Мъничкото неудобство на сигурната защита е, че когато използвате WD Nomad вашият My Passport диск става значително по-голям. Както и да го гледате, „обличането“ на диска със защитното му облекло го прави доста по-тумбест и тежък – ако самият диск тежи 120 грама, с WD Nomad теглото на комплекта се увеличава с още толкова.
Това обаче е съвсем пренебрежим проблем, ако WD Nomad върши онова, за което е създаден, а именно да предпазва диска ви от нараняване и сътресения.
 
Тестовете са повече от категорични и показват, че ако поставите външен хард диск в укрепената кутия, шансовете за неговото повреждане намаляват значително. Пътуване с метрото, проверка на летището, захвърляне в куфара без обичайните предпазни мерки – нищо не е в състояние да сломи WD Nomad и да прекрати грижите, които той полага за довереника си. По ръба на цялата кутия има уплътнение от сигнално оранжев силикон, чието предназначение е да спира проникването на прах или влага.  Позачудихме се как ще издържа на вода, и решихме просто да проверим. Потопен в кана, WD Nomad запази диска вътре сух около десетина минути, след което водата най-сетне си проби път към вътрешността на кутията, за щастие, без да повреди диска. Това със сигурност показва, че WD Nomad е повече от сигурно препятствие при случайно попаднали капки, дъжд, изтърване в локва… Все пак имайте предвид, че кутията и силиконовият уплътнител са създадени преди всичко, за да предпазват дисковете от удари и изпускания, така че от чисто потребителска гледна точка гледайте да удържите до минимум съприкосновението на който и да било диск с вода.

На цена от малко под 30 лв. Western Digital Nomad е повече от необходимост, ако искате да запазите непокътнат вашия My Passport външен диск, за който навярно сте платили доста повече. Удароустойчив, стабилен и (почти) водонепропусклив, WD Nomad трябва задължително да стане част от вашите пътни аксесоари, ако пътувате често.

 

Автор: Филип Станиславов