Контролер: X52 Pro

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 20 мар. 2011

Хардкор феновете на летателните симулатори са едни от най-претенциозните геймъри, съществуващи на този свят. Всичко в техните любими игри трябва да съответства максимално на реалността. В противен случай просто не е яко.

Технологичната компания Saitek, основана през далечната 1993 г. и специализирала се в производството на геймърски периферни устройства, знае отлично това. Именно поради тази причина тя създаде X52 Pro – контролер, който прави полетите в небето с една идея по-приятни и лесни.

Като се замисли човек – една от основната причина летателните симулатори да са трудни за игра е, че мишката и клавиатурата просто не могат да предоставят необходимата интуитивност на управление. С X52 Pro това буквално отива в историята. Нека видим защо…

Още на пръв поглед става ясно, че това не е обикновен контролер

Той е създаден от два основни елемента – контролен стик и throttle (с помощта на който подавате и отнемате газ от своя летателен апарат, и не само). Почти всички бутони, слайдъри и скролери (а те са много и най-разнообразни – все пак не е тайна, че летателните симулатори използват десетки различни клавиша за контрол) са разположени именно върху своеобразния джойстик, който е изключително удобен за държане и въобще не натоварва ръката ви. Нещо повече – хватката може да се регулира в зависимост от големината на ръката ви. Няма как да не отбележим, че в основата си стикът е снабден и с двойна пружина, която придава, от една страна, стабилност, а от друга – ви пречи да направите прекалено рязък завой. Накратко – улеснява ви максимално при осъществяването на перфектния полет.

При т.нар. throttle елемент пък, освен всичко останало, откриваме специален „миши” бутон, който, ако бъде натиснат, ще ви предостави контрол върху курсора на мишката в играта. Той е снабден и с още няколко допълнителни бутона, някои от които са подходящи за специфични маневри на летателния апарат, докато други ви улесняват при контрола на радиата в Flight Simulator X например. Няма как да не споменем и малки зелени LED светлинки – когато достигнете максималната скорост на вашия летателен апарат, те ще светнат в червено – както и миниатюрния LCD дисплей, който предоставя детайли, свързани със самия контролер (а в случая и с Flight Simulator X – и ингейм информация).

И ако всичко това ви се струва малко шантаво – нека ви представя малкия въртелив бутон, разположен на върха на контролния стик. С него може да превключвате между три различни режима на контрол – т.е. всеки един от бутоните може да изпълнява три различни функции, в зависимост от режима, който сте активирали в момента. Да речем, че в номер 1 е предназначен за излитане и кацане, 2 – за навигация с радарите, докато 3 – за битки! И това далеч не е всичко. Под кутрето ви ще откриете още едно малко щифтче. Натиснете го и ще активирате подрежим за всеки един от трите режима. На практика това означава, че всеки един бутон на X52 Pro може да бъде програмиран да изпълнява шест различни функции!

Веднъж щом ги позиционирате стабилно на своето бюро (в пакета ще откриете всичко необходимо за това), значи сте (почти)

готови за полет!

X52 Pro е придружен от мощен софтуер, благодарение на който може да настроите с изключителна прецизност каква функция бихте искали да изпълняват множеството бутони и слайдъри по устройството. Времеемко е, но пък имате възможност да запаметявате по няколко профила наведнъж – напълно в духа и на най-съвременните геймърски мишки и клавиатури. Нещо повече – с X52 Pro можете да създавате и макрота.

По време на нашите тестове всеки един от редакцията ни се почувства като истински професионален пилот, когато седна зад X52 Pro. Хора, които допреди не можеха дори да излетят от пистата, вдигнаха летателния апарат във въздуха с лекота. А аз най-накрая успях да приземя пътнически самолет без каквито и да било жертви и в рамките на посочената от играта писта!

Когато става дума за битки пък – нещата са още по-сладки. Маневрите, които може да осъществите с X52 Pro, са на практика неограничени и контролерът ще ви задържи живи във въздуха за максимално дълъг период от време.

Въобще – това е джаджа, която елиминира напълно необходимостта от мишка и клавиатура при играта на каквито и да било летателни симулатори. В нито един момент от играта няма да ви се наложи да свалите поглед от екрана – всичко, от което се нуждаете, ще бъде разположено удобно в двете ви ръце.

Автор: Владимир Тодоров