Контролер: Logitech MX Air

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 20 сеп. 2007

MX Air е попадение в десетката за всеки, ползващ компютъра си като мултимедийна станция, т.е. огромна част от потребителите, особено домашните. Творението на Logitech по принцип е класифицирано в категория “мишки”, но всъщност е комбинация от безжична компютърна периферия и дистанционно управление. С по-нестандартен външен вид, който в никакъв случай не я прави неудобна при работа, джаджата съчетава в себе си познати от последните модели на този производител функции, като например възможността за бързо скролиране из дълги документи, както и нетипични бутони, като тези за пускане и спиране на парчетата в медиа плейъра или пък за изключване на звука.
Точно последните обаче влизат в употреба, когато решим просто да послушаме музика или да погледаме на телевизора някой филм или снимките от партито миналата седмица.

Работейки на честота 2.4ГХц, мишката има обхват от около 9 метра в едно помещение. На шест от бутоните могат да се задават специални функции, сред които са поне тридесетина от най-използваните команди, като “copy”, ”paste”, “next”, “undo”, “maximize” и т.н. За да стане пълноценно дистанционно обаче е измислено и нещо друго: вграден сензор за движение. С негова помощ, дори да не сложим MX Air на някаква повърхност, и определената смяна на позицията на устройството в пространството се тълкува като заповед към софтуера. Например натискайки копчето за звука в комбинация със странично движение на китката във въздуха резултира в промяна на силата на аудиото. Специално екранно меню пък включва стандартните мултимедийни бутони за всяко приложение. Като прибавим към всичко това и съвместимостта с най-популярните програми за музика, филми и сърфиране (Media Player, Winamp, RealPlayer, WinDVD, ACDSee, Photoshop Album, Windows Picture Viewer, Internet Explorer, Firefox, Opera…) получаваме сериозен претендент за званието “универсален” контролер за компютъра.

Що се отнася до захранването, за няколкото дни в които я тествахме, Li-Ion батерията така и не се изтощи, така че не може да се прецени колко време ще изкарва реално, но то изглежда няма да е никак малко. При това зареждането е решено в стил – чрез специална поставка, в който потребителя просто може да сложи MX Air, когато изключи машината.

Автор: Петър Стоянов