Конзола: XBOX 360 Slim

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Когато Microsoft обявиха новия XBOX 360 Slim по време на E3 2010 миналия месец, първата ми реакция бе “Е, крайно време беше!”. Докато разопаковам кутията на конзолата, предоставена ни любезно от Plesio, ентусиазмът ми за миг отстъпва място на притеснение – дали по-леката и лъскава конзола няма да изглежда и някак по-евтина? След секунди пред мен е главният герой на това ревю и аз отдъхвам с облекчение. XBOX 360 Slim просто е една страхотна машина!

Новият дизайн действително е по-минималистичен, което се е отразило преди всичко на теглото. Slim все още е достатъчно обемиста конзола, но вече спокойно може да я пъхнете в торба и да отидете на гости на някой приятел за ко-оп парти. Отстрани на кутията може директно да видите вентилаторите, което веднага прави впечатление, тъй като гейм конзолите обикновено са доста затворени системи, които не позволяват на погледа на потребителя да проникне по-навътре. В този си вид Slim прилича повече на някой мощен компютър, през страничния панел на който може да видите цялата му мощ.

Подобно на досегашните модели, Slim може да бъде поставен както в легнало, така и в изправено положение. И в двата края на конзолата има вентилатори, така че ако я поставите изправена, това може леко да попречи на този в долния край. Прегряването обаче не е проблем, тъй като сега охлаждането е много по-ефективно, а и самият корпус има повече отворени пространства.

Дизайнът на XBOX 360 Slim наистина е без грешка и предава на конзолата агресивен футуристичен вид. Единствената забележка в това отношение е свързана с прекалено лъскавата повърхност, която лесно ще се покрие с вашите отпечатъци.

Ако обърнете кутията, отзад ще видите традиционните изходи – USB, HDMI, захранване и компонентен. Това което прави впечатление е присъствието на отделен изход за прословутия контролер Kinect. Новият модел на конзолата е напълно пригоден за работа с него, докато ако притежавате по-стар вериант, ще трябва да включите контролера в отделен контакт. Захранването също е преработено – крайно време, защото винаги съм се чудел къде по дяволите да скрия огромната тухла на своя ХВОХ 360 – и сега е доста по-малко и леко от предшествениците си.

Пускам конзолата и оставам очарован на мига. Когато е без диск, XBOX 360 Slim е напълно безшумен. Излиза, че от Microsoft са удържали на думата си и сега конзолата работи наистина много по-тихо. Отварянето на оптичното устройство също е по-тихо от това, на което сме свикнали и едва когато вкарате вътре диск, чувате и първия по-осезаем шум – този от неговото първоначално прочитане.

Менюто на Slim е идентично с предните версии, но вътре най-голямата новост е свързана с добавянето на опция за безжичен интернет. Новата конзола е снабдена с 802.11n Wi-Fi, който е най-бързият стандарт до момента. Още с пускането машината ви пита дали искате да потърси активни мрежи в района.

Играта, с която тествахме конзолата, бе UFC Undisputed 2010 – спортния екшън за т.нар. mixed martial arts. При самата игра няма нищо ново и изживяването е все така приятно. Единственият проблем тук е невъзможността да пренесете сейвовете си от старата си конзола, тъй като нейният хард диск няма да влезе в Slim.

Освен пръстовите отпечатъци и несъвместимостта на сейвовете, XBOX 360 Slim няма почти никакви недостатъци. Все още обаче в комплекта липсва HDMI кабел, така че за да пуснете конзолата на вашия HD TV – нещо, което е задължително, ако искате да се насладите максимално на изживяването – ще ви трябва отделен кабел. Извън това новото предложение на Microsoft е перфектна крачка напред и ако все още не притежавате конзола, XBOX 360 Slim ви дава отлична възможност да поправите тази грешка.

Автор: Филип Станиславов