Комплект: Gigabyte GK-KM 6150

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 07 фев. 2010

Колкото и мощен компютър да имаме пред себе си, има две неща, без които не можем – клавиатурата и мишката. Макар и да са отдавна добре познати и на пръв поглед безинтересни, тези два контролера повече от всичко друго могат да определят дали работата ще се превърне в удоволствие или в изпитание за волята и нервите. Затова при покупката е добре да акцентирате повече на качеството, отколкото на най-ниската възможна цена.

От Gigabyte са се погрижили да решат наведнъж дилемата и за двете устройства, предлагайки мишка и клавиатура в комплекта GK-KM 6150. И двете устройства са в елегантен черен цвят. Малко нелогично изглежда обаче решението мишката да бъде толкова лъскава. Още от първото пипане тя се покрива с отпечатъци, борбата с които е безсмислена. За разлика от нея клавиатурата е матова и не създава подобни проблеми.
Мишката е с резолюция на сензора 800 dpi. Това е достатъчно, за да осигури едновременно прецизност и бързо движение на курсора. По нея няма никакви излишни копчета и светлини – просто двата бутона и скрола между тях. Точно бутоните обаче са проблемна зона. Те се натискат една идея по-трудно от тези на повечето мишки, с които вероятно сте работили. Разбира се това не е болка за умиране, но все пак отнема известно време за свикване.

Иначе размерите (116 х 62 х 40 mm) и теглото (70 грама) на мишката я правят доста удобна за работа. Клавиатурата е с нисък профил, което и дава впечатляващо лека визия за иначе стандартния й размер. Ако сте свикнали да пишете на висока клавиатура обаче, ще имате проблем – въпреки че на кутията е подчертано, че височината може да бъде регулирана, възможностите за това са твърде ограничени. В долната част на корпуса има две не особено дълги крачета и това е. Краткотрайното неудобство, което ниските крачета ще ви създадат, обаче се компенсира от лекотата на писането с удобните клавиши. Клавиатурата на Gigabyte наподобява тези на лаптопите, но ходът на клавишите е малко по-голям. Това ги прави по-меки, а едновременно с това намалява вероятността от случайно набиране на нежелани букви.

Ако мултимедиата е сред любимите ви забавления, със сигурност ще останете доволни от комплекта GK-KM 6150. Клавиатурата има девет мултимедийни бутона – Home, Back, Forward, My Favorites, E-mail, Play/Pause, Previous, Next и Sleep. Те работят без каквато и да било инсталация на допълнителен софтуер и ще ви осигурят непрекъснато удоволствие от филмите или музиката, която слушате.

И двете устройства се свързват към компютъра през USB порт. Това е лесно и удобно, ако не сте разпределили вече наличните портове между разнообразните други устройства, които се търкалят около компютъра. Буквите пък са лазерно гравирани, което ще предотврати досадното изтриване на знаците с течение на времето.

Макар че Gigabyte GK-KM 6150 едва ли ще впечатли особено геймърите, комплектът предлага комфорт и надеждност, които са напълно достатъчни за домашните и офис потребителите. А в комбинация с добрата цена, предложението на Gigabyte наистина не е за изпускане.

Автор: Ивайло Йошков