Колонки: Hama AL 610

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 13 дек. 2009

Аудиосистема със субуфер и пет сателитни колонки. Какво да кажа за нея, което вече да не е било изписвано стотици пъти, до степен, в която думата “аудиосистема” губи всякакво значение пред централния авторитет на главния мозък и сричките в нея звучат като отделни индивидуалности, записали си час за обстоен анализ?

Ще се прекъсна сам, преди да съм започнал да пиша стихове, както и поради факта, че изтървах нишката на мисълта си някъде около средата на горното изречение. Но проблемът си остава. Какво да се каже за система, разпространена почти колкото централното отопление? Да започнем от техническите характеристики: размерите на субуфера са 11.5 x 17.2 x 18.2 см, а тези на всеки от сателитите – 7.3 x 8.5 x 17 см. Изходната пикова мощност е 800 W, а честотата – между 20 Hz и 20 kHz.

Друг параметър на системата е Мощност на субуфера: 10 W RMS. Тъй като бях любопитен що за животно е RMS, открих, че това съкращение означава Кралско метеорологическо общество и така аудиосистемата има вероятност да предизвика дъжд 10 пъти за една година. По-вероятно обаче е да обозначава математическата функция средно квадратично, чрез която може да се изчисли електрическият коефициент на полезно действие на електронен усилвател. Това ме доведе до следната красота:

 

maths

 

Което пък ме накара да си задам въпроса – на кой, по дяволите, му е нужна такава информация? И кой може да я сметне? Да, наясно съм, че има хора, които се интересуват от това, но на обикновения потребител всички тези знаци не му говорят нищо. Хубаво е да ги има, но – какъв е смисълът?

Иначе като звук колонките са стандартни и се съмнявам някой да забележи разлика в звука в сравнение с друг модел от същата категория. Освен най-префинените ни читатели с остър ястребов слух, разбира се, които вече усещам как се събират в секцията с коментарите да ме закопаят до уши в земята защо не знам какво е RMS и по-важното – защо не ми пука. Системата също така е магнитно екранирана, което ще ви е от полза, ако често боравите вкъщи с индустриални електромагнити или правите парти на върха на някой високоволтов стълб от електропреносната мрежа.

Автор: Пламен Димитров