Колонки: Altec Lansing Expressionist Classic

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Серията Expressionist на Altec Lansing има два варианта. „Баткото” Expressionist Bass FX3022 се отличава с по-голяма мощност и причудлив конусовиден дизайн. По-лекият вариант Expressionist Classic FX 2020 отстъпва по мощност, но има не по-малко интересен дизайн.

Да сравняваме FX 2020 с Bass-модела, или пък със стандартните 2.1 конфигурации, няма да е честно спрямо него. Вместо това той трябва да се разглежда на базата на собствените си плюсове, които всъщност не са малко. Мощността на FX 2020 е 15 W, което няма да ви задоволи, ако сте музикален маниак, но е достатъчно за стандартните неща, за които ползвате компютъра или лаптопа си. Като че ли FX 2020 е подходящ повече за последния, защото по принцип потребителите там не са толкова взискателни откъм звук, а и чисто визуално моделът изглежда отлично в конфигурация с лаптоп.

Това, което прави модела стойностен, е артистичният му дизайн. Двете колони са с цилиндрична форма и са поставени в прозрачни пластмасови квадрати. Дясната е функционалната – в горната част на цилиндъра са копчетата за звука и LED индикатор за захранването, а на задния панел са разположени входове за кабелите. Бутоните за регулиране на звука са гумирани, което ги предпазва от изтъркване, а мястото им е добре подбрано, така че лесно да ги достигате от стандартното си положение пред монитора. FX 2020 позволява включването на още едно аудио устройство – например любимия ви iPod – което може да вържете едновременно към компютъра си.

Въпреки че са само две, колоните на FX 2020 изненадващо заемат повече място от очакваното. Това има своите плюсове и минуси – от една страна може би малко намалява свободното място на бюрото ви, но от друга придава по-сериозен вид на конфигурацията. Освен това кабелът им е достатъчно дълъг и ви дава известна свобода при разполагането на колонките.

Тъй като основната цел на всяка музикална уредба все пак е да възпроизвежда някакъв звук, преминаваме към същинското тестване. Като имаме предвид направената по-горе уговорка, не трябва да очакваме чудеса от модела. Липсата на отделен събуфер при FX2020 ограничава възможностите му да възпроизвежда по-ниски честоти и най-вече такива под 100 Hz. В резултат отделни видове музика като електронната и рап музиката страдат от това. Същевременно повечето песни звучат съвсем прилично, а при филми и клипове от интернет също няма никакви проблеми.

В крайна сметка всичко зависи от това какво точно търсите в модела – ако искате особена сила и качество на звука, ще трябва да се обърнете другаде. Ако обаче не сте толкова претенциозни, Altec Lansing Expressionist Classic FX 2020 ще ви задоволи напълно. А оригиналният дизайн на модела идва като допълнителен бонус.

 

Автор: Иво Цеков