Колонки: А4Tech XS-800

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 25 ное. 2009

Много от съвременните геймъри вероятно изобщо не си спомнят времената, когато, за да разбереш какво точно се случва в играта си, трябваше голямо количество фантазия. Резолюциите бяха ниски, а графиките – примитивни. Човечето на екрана наподобяваше нещо като крив правоъгълник, а движенията бяха резки и неестествени. Всичко това пък се озвучаваше от вграден в кутията говорител, чиито звуци можеха да изкарат от душевно равновесие и най-спокойния човек.

Оттогава обаче нещата се промениха драстично. Днес виртуалната реалност е факт – графиката е триизмерна, героите са реалистични, а движенията – естествени. Графичните карти бележат нови рекорди – по качество и по цени. И в тази мания да имаме задължително най-добрата графика, често забравяме за друга не по-малко важна част от виртуалния свят – звука. В много случаи разчитаме на малки колонки или просто слушалки, които обаче, колкото и да са добри, не са нищо повече от компромис.

Добра възможност да се върнем към хубавото озвучаване е новата 2.1 геймърска звукова система A4Tech XS-800. Двете сателитни колонки са издържани в елегантна комбинация от черно и бяло, а субуферът е дървен с издължен дизайн и изцяло черен на цвят. За подобен род система XS-800 е доста компактна – размерите на колонките са 200 x 109 x 69 мм, а на субуфера – 283 x 190 x 330 мм.

Тези характеристики обаче не се гаранция, че ще получим звука, който искаме. Затова нека да преминем към по-същественото. Общата RMS мощност на системата е 32W, от които 22W са за субуфера и по 5W за всяка сателитна колонка. Пиковата мощност (P.M.P.O.) пък е 800W. Системата обхваща честоти между 30Hz и 20kHz, а отношението сигнал/шум е 80 dB при 1kHz.

Едно от големите предимства на XS-800 е, че може да работи с абсолютно всяко устройство, стига да има стандартен вход за слушалки. Побвахме да включим колонките към лаптоп, нетбук, обикновен mp3 плейър, iPod и дори към новия телефон Samsung Corbi. Във всички случаи получихме звук с много високо качество и плътен бас. Това показа, че системата е по-скоро универсална, а не само геймърска.

Интересен е начинът за пренасяне на сигнала от компютъра до системата. Това става чрез кабелното дистанционно управление с два жака, единият от които се включва във входа за слушалки на компютъра, а другият – в субуфера. Макар и да не е лишена от смисъл, тази схема създава и неприятно неудобство. Кабелът на дистанционното е дълъг около 2 метра, а за да достигне до двете устройства, единият му край просто се раздвоява колкото е необходимо. Ако ползвате настолен компютър, чиято кутия е под масата, близо до субуфера, всичко ще е наред. Ако обаче работите на лаптоп или просто субуферът е по-отдалечен, това раздвояване отнема прекалено много от дължината на кабела и дистанционното изведнъж остава някъде по средата, точно на най-неудобното място.

Още едно важно качество на XS-800 е, че не натоварва бюджета. Цена под 100 лв. за 2.1 озвучиелна система при всички случаи звучи примамливо. На този фон преживяванията, които ви предстоят след покупката, са безценни.

Автор: Ивайло Йошков