Книги: Комлект Кублай хан и Чингис хан

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Джон Ман – „Кублай хан”

Кублай разширява империята на дядо си Чингис хан и я превръща в най-голямата сила на света.

Първите сведения за монголския водач Кублай хан пристигат в Европа чрез писанията на Марко Поло. Противоречиви и преувеличени, те не дават ясна представа за самоличността и характера на Кублай – внука на Чингис хан. С годините различните източници също посочват различни версии. Книгата на Джон Ман обаче е резултат от половин век проучвания и пътешествия, извършени лично от автора, и за пръв път изважда на бял свят истината за необикновената съдба на един монголски предводител.

Кублай не е бил подготвян да управлява империята на дядо си, но си проправя път до трона с търпение, умела дипломация и отстраняване на претендентите. Също като дядо си и Кублай мечтае да покори целия свят, но за разлика от Чингис хан Кублай вижда ключа към успеха в Китай, а не в Монголия. С богатствата на Китай той превръща тромавата империя на Чингис във федерация и я управлява с проницателност и усет, а не с жестокост и плячкосване.

В резултат внукът на Чингис се превръща в най-могъщия човек, живял някога – преди появата на съвременните свръхсили. Властта му се простира от Китай до Ирак, от Сибир до Афганистан. Кублай властва над една пета от населените части на земята и над половината човечество. Името му се носи далеч отвъд пределите на завладените от него територии – в Европа, в Япония, във Виетнам и в Индонезия. Два века след смъртта му легендата за неговото богатство вдъхновява Колумб да предприеме на запад едно пътуване, което няма да свърши с откриването на нов път към една древна страна, а със случайното откриване на Америка.

И сега в Китай неохотно признават истината, че днешната свръхсила дължи своя облик като географска единица – прашния Север, пищния Юг, огромните западни пустини, високите планини на Тибет – на монголския предводител Кублай, внука на Чингис хан.

Страници: 400

Джон Ман – „Чингис хан”

Според историята Чингис Хан е един от безсмъртните, останал в паметта на народите като бич, герой, военен гений и полубог. За мюсюлманите, руснаците и западните народи той е убиец на милиони, жесток потисник. В родната си Монголия обаче е почитан като баща на народа, а китайците го тачат като основател на династия.

Номадският воин прави нововъведения в политиката, които се запазват и до днес, 800 години по-късно. Благодарение на гениалната си военна стратегия и чудовищната си жестокост той обединява разпокъсаните монголски племена и създава империя, простираща се от Китай до днешна Полша – два пъти по-голяма от Римската империя в своя зенит.

Авторът Джон Ман прекосява открай докрай някогашната империя и обръща специално внимание на конфликтите между китайци и монголци, които в еднаква степен тачат паметта на Чингис. Интерес за нас представлява, че в историческото си изследване англичанинът разглежда и сблъсъка между монголите и тюркските племена, основали през VI век ханство България. “Явно българите са се оказали твърде корави и монголите претърпели първото си и единствено поражение”пише Джон Ман.

Ман е първият автор, посетил и изследвал укритата долина, където се предполага, че е загинал Чингис. Той е и един от малцината западняци, дръзнали да изкачат планината, където по всяка вероятност е погребан Чингис.

Страници: 392

Автор: