Книга-игра: Сиви

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 14 ное. 2014

Казано накратко, „Сиви” е дебютанта книга-игра на младия Деян Георгиев. Ще започна малко по-нестандартно – ще ви кажа първо какво НЕ Е „Сиви”. „Сиви” не е „curriculum vitae” и няма общо с автобиографии, не е стандартното героично фентъзи с елфи и магьосници и не на последно място – не е обикновена книга-игра. Авторът дори вдъхновено обяснява, че това всъщност въобще не е книга-игра, но по мое мнение е просто един експериментален представител на жанра, каквито напоследък за щастие изобилстват.

Първата особеност е, че „Сиви” се чете и играе по електронната поща. Регистрирате e-mail-а си, и получавате всеки ден по парче от нея, а веднъж на два дена имате право на избор, който правите чрез кликане на един от два възможни линка. Епизодите са с такъв обем, че да можете да ги прочетете в кафе паузата на работа, а за цялото приключение винаги преминавате през точно определен брой епизоди. Ще имате четири избора. Ако някой ден нямате време или компютър на разположение, „книгата” ще си чака послушно във вашата поща, докато не направите следващия си избор. Повече детайли можете да видите ТУК.

Втората особеност е, че разклоненията никога не се събират, т.е. всяко специфично разиграване си има свои уникален край – четири избора, шестнадесет края. В интерес на истината книгите-игри са се зародили в подобна форма (Examen de la obra de Herbert Quain, 1941). За да си го представите най-лесно ще сравня структурата на книгата с тази на родословно дърво, само се абстрахирайте от тези на английската аристокрация през средновековието, че там нещата са по-оплетени. За любителите на жанра „Избери своето приключение” е най-популярният аналог в игрално отношение.

Третата специфика на „Сиви” е наистина новост за мен. Историята е така предвидена, че ако направите само едно разиграване, за Вас ще останат много отворени въпроси. За пълнота ще трябва да преминете през повечко от възможните пътища, всяко от които ще допълва липсващи парчета от пъзела. Колко общо изигравания са достатъчни зависи от самия читател и от това колко точно иска да знае за този свят и тези герои.

Светът на „Сиви” ми напомни малко за една от любимите ми игри „The Witcher”. Хората са себични расисти и в жаждата си за власт унищожават де що намерят елфи, магьосници, орки, вампири и въобще всякаква неугодна паплач, щъкаща по света (малко като в нашата си действителност). С това си спечелват прозвището „сиви”, а малцинствените групи са наречени „чужденци”. С течение на времето малкото оцелели „чужденци” се научват да се прикриват измежду хората, къде чрез магия, къде чрез не дотам приятни медицински методи.

Нашият герой е младият Сам, който на двадесет научава, че е различен. Не, не този вид различен… просто е елф, при това – последният. Дали ще се бори за правата и свободите на малцинствените групи, или просто ще търси мъст за злодеянията на хората, кого ще следва и срещу кого ще се изправи – зависи изцяло от Вас.

Авторът планува това да е първата от много интерактивни e-mail книги, а светът дава огромно поле за развитие. Персонажите са интересни и историята успя да ме грабне. Литературата не достига кой знае какви висоти, но пък не е дразнеща или неприятна. При това обаче едва ли на хартия „Сиви” щеше да пререди голяма част от другите книги, чакащи на нощното ми шкафче. В действителност обаче измести всички и си беше най-очаквания мейл в пощата ми през тези десетина дни. Правилната дозировка, съчетана с липсата на каквито и да е правила, различни от „Избери А или Б” правят интерактивната книга подходяща за всеки любител на фентъзито, със или без свободно време, играещ или не играещ игри, пристрастен или не към четенето.

Ако искате да прочетете „Сиви”, просто трябва да се регистрирате безплатно и без опасения за спам на нейната страницата на BigBoxGamers и скоро ще получите своя първи епизод.

Автор: