Клавиатура: BlackWidow Ultimate

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 06 мар. 2011

Когато става въпрос за клавиатури, потребителите обикновено са разделени на две категории. Първите са на мнение, че всички продукти от този тип са еднакви и че на практика не си заслужава да плащаме прекалено много пари за тях. Другите обаче са убедени, че клавиатурата е един от трите основни начина, чрез които навлизаме в своя компютър. И именно поради тази причина колкото по-качествена е тя, толкова по-добре. Разбира се, механичните клавиатури винаги са се харесвали на последните. И BlackWidow Ultimate е именно такава.

Веднага щом погледнете продукта, ще си кажете – той е на Razer!

Дизайнът е изключително изчистен и семпъл. Тук не откриваме десетки допълнителни и безсмислени бутони, освен 5 макро вляво. Напротив – дори медийните са вплетени умело във F-клавишите и стават достъпни в комбинация със специалния FN бутон, разположен отдясно на десния Alt.

Встрани отдясно откриваме и допълнителен USB порт, към който може да включите флашка, камера, външен хард или въобще каквото си пожелаете, както и два медийни жака – за слушалки и микрофон. Няма как да не отбележим, че цялото това чудо на техниката тежи цели 1,5 кг. Изключително масивно е за размерите си (475 x 171 x 30 мм) и изисква да включите два USB кабела в кутията си, както и два 3,5 мм жака.

Едно от основното предимство на BlackWidow Ultimate обаче безспорно е

нейната механична конструкция

Razer са изоставили гумените мембрани за сметка на традиционен механизъм – пластинки от метал, които се притискат една към друга. Бутоните са по-издръжливи, натискат се изключително лесно (50 гр сила на натиск) и съответно – са с много по-малък ход (едва 2 мм). Това на практика означава, че по време на игра ще може да реагирате значително по-бързо.

Няма как да не обърнем внимание и на факта, че от Razer са искали натискането на всеки клавиш да наподобява клик на мишка. Поради тази причина BlackWidow Ultimate е малко по-шумна, отколкото бихте искали, и в началото ще се чувствате така, сякаш сте седнали на пишеща машина.

Синята подсветка е също изключително качествена

Всеки клавиш разполага със своя индивидуална LED лампичка, което става възможно благодарение на механичната конструкция на BlackWidow (при гумените има между само 6 и 10 светлинки, разположени по платката). Крайният резултат – една доста по-ярка подсветка, която, освен всичко останало, има три нива на сила на светлината, плюс пулсиращ режим (който, впрочем, е безкрайно дразнещ). Дори и да я изключите, пак може да различите ясно кой клавиш кой е. За справка – при Lycosa това бе един от основните проблеми и принуждаваше потребителите да работят с постоянно включена подсветка.

Една от най-уникалните черти на Razer BlackWidow Ultimate обаче е безспорно

възможността да създавате макро комбинации в реално време

директно от самата клавиатура и без необходимостта да влизате в софтуерното й меню. Как? Много просто – достатъчно е да натиснете FN + десния Alt. По този начин ще влезете в „Макро” режим, което ще бъде обозначено с малка червена точка с буквата M в горния десен ъгъл на клавиатурата. Впоследствие трябва да изберете поредицата от клавиши за макрото и да натиснете отново FN + Alt, за да изключите режима на записване. Тогава лампичката ще започне да мига, а от вас се изисква да натиснете онзи клавиш, който желаете да изпълнява въпросната макро функция. Това е.

Разбира се – ако сте традиционалисти, можете да прибягвате и до услугите на допълнителния софтуер. Той е достатъчно добър и интуитивен и ви позволява да преглеждате с лекота записаните от вас макрота, както и да създавате до 10 различни профила в зависимост от геймърските ви  нужди, между които може да превключвате, без да излизате от играта.

За съжаление – BlackWidow Ultimate далеч не е съвършен продукт. Сред

основните му недостатъци можем да откроим

липсата на пълна NKRO поддръжка. Т.е. не можете да натиснете неопределен брой копчета наведнъж – клавиатурата просто няма да отчете командите ви. В случая тя поддържа до 6 едновременно, което би трябвало да задоволи по-непретенциозните от вас.

Допълнителните макро бутони също създават доста главоболия в началото. Особено за онези от вас, които са свикнали със стандартното разположение на клавишите си и последните от ляво съответно да са Ctrl, Tab, Shift и т.н. В самото начало ще се бъркате постоянно и без да искате, ще натискате M5 вместо Ctrl или M1 вместо ~. Но след ден-два упоритост се свиква.

Не на последно място – лъскавото покритие, макар и атрактивно в самото начало, се замърсява изключително лесно. То е истински магнит за пръстови отпечатъци. Абсолютно същото, каквото да речем откриваме в Lycosa. Затова се пригответе да почиствате BlackWidow Ultimate редовно. Особено ако имате навика да си похапвате пред екрана на монитора.

Въпреки изброените по-горе недостатъци, BlackWidow е един изключително качествен продукт. Това разбира се не е първата механична клавиатура на пазара. Но безспорно е една от най-добре изпълнените – както като дизайн, така и като характеристики. Така че ако сте решили да се сдобиете с нова геймърска клавиатура, този Razer-ски продукт трябва задължително да е сред възможните варианти.

Автор: Владимир Тодоров