Клавиатура: SteelSeries WoW Zboard

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 11 ное. 2009

Маниаците на тема WoW често са доста отдадени на хобито си – знам, защото и аз дълго време бях един от тях. Могат да запомнят хиляди статистики, тактики и клавишни комбинации, но не и в колко часа трябва да се става сутрин за училище или работа.

Със своята най-нова геймърска клавиатура, добрите хора от SteelSeries искат да ни спестят дори тези усилия (за помненето говоря, не за ставането). Пълното й название е титаничното Zboard SteelSeries World of WarCraft: Wrath of the Lich King Gaming Keyboard и – както можете да предположите – е снабдена с повече функционални бутони от повечето самолети. Освен това почти всеки отделен клавиш е изпъстрен с надписчета, обозначаващи функцията му в играта. Например шпацията има надпис Jump върху нея, WASD имат стрелки със съответните посоки за движение и така нататък, а върху V и M дори са сместени цели три пояснения. Това обаче може малко да ви обърка, ако сте сменили default подредбата на клавишите. Например аз лично съм сменил действието на Q и E, така че стрелките за стрейф на тях не биха ми помогнали много.

По-интересните бутони се намират в дясната част. NumPad-ът е премахнат изцяло, но на негово място са поставени копчета, свързани с по-основните действия в играта. Имаме бутони за чат-функциите: Yell, Whisper и така нататък. Над тях са PVP опциите, като Duel, Inspect и други, както и клавиши за Roll, Follow, Autorun и какво ли още не. Ако намирате писането на /g за Guild chat за чак толкова трудно, вероятно ще се зарадвате на тези благинки. Имате и стандартните стрелки, но всеки уважаващ себе си WoW-аджия по-скоро би умрял, отколкото да бъде видян да ги ползва. Интересен факт – като дизайн десните копчета приличат на клавиши на пишеща машина.

Клавиатурата е изпъстрена и с най-разнообразни лампички в горната си част. Някои от тях нямат функции в WoW, а са за отваряне на браузър, e-mail и други такива. Има и цяла редичка с emotes, ако сред приоритетите ви е възможно най-бързо да заплюете някой гном (да, има и Spit).

Когато споменах шпацията, трябваше да поясня, че тя всъщност се състои от два клавиша. Това е така, защото целият keyset – или частта от клавиатурата, на която са клавишите – може да се маха и да се сгъне на три. На нейно място можете да поставите обикновен, скучен, не-WoW-ориентиран keyset, включен в комплекта. Така че на практика получавате две клавиатури – една, направена за оунване на нубове и една сива, безинтересна QWERTY за работа. Най-големият проблем с цялата схема обаче е, че на нито един от двата… клавишника, или както там се превежда keyset, няма да намерите кирилица. Така че, ако не помните наизуст местана на нсички клавищи на киририза, ще видити зор. Написах последното изречение без да гледам клавиатурата и резултатите са очевидни. Ако вие имате повече точки от мен на машинописния skill, браво на вас, няма да срещнете затруднения. Говоря за БДС стандарта, фонетиката естествено си работи.

Производителите твърдят, че клавиатурата е оптимизирана за 150 игри, но всички знаем, че това е лъжа. Името на целевата джитка е в самото име, хора, никого не заблуждавате. Като цяло, SteelSeries WoW Zboard е солиден продукт за целите, за които е направен, тоест, цъкане на World of WarCraft. Като изключим някои дребни пропуски (липсата на светещи клавиши например) и проблема с кирилицата, това е една много добра геймърска клавиатура, ако играете на една-единствена игра. Но ако играете на WoW, не ви остава много време за друго така или иначе.

Автор: Пламен Димитров