Клавиатура: SteelSeries Shift

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 06 окт. 2010

Дори и да не харесате новата клавиатура на SteelSeries като средство за взаимодействие с компютъра, няма как да не признаете, че подходът на компанията е оригинален. Във време, в което производителите на периферни устройства масово се чудят какъв по-нестандартен контролер да измислят (и не говоря само за Kinect), SteelSeries се обръща за вдъхновение към добрата стара клавиатура. Резултатът е Shift – един истински хамелеон, който може да задоволи нуждите на някои от най-претенциозните геймъри.

Всъщност “хамелеон” е ключовата дума при описанието на тази джаджа, която се появи на пазара в края на миналия месец. Геймърите са различни – един обичат да играят шутъри, други прекарват неусетни часове в масови онлайн игри, трети строят империи в стратегическите заглавия. Всички те имат и различни нужди – някои се нуждаят от максимално бързо време за реакция, докато други предпочитат да имат колкото се може повече клавиши с команди на тяхно разположение.

Всеки един клавиш на Shift може да се персонализира по желан от вас начин. На един бутон например могат да се записват и възпроизвеждат само с еднократно натискане макрота. Това обаче не е всичко, защото софтуерът към Shift позволява да запишете цели три слоя от макро команди, например за различни игри, които се сменят буквално с едно копче. Макро командите се създават направо и могат да бъдат прикрепени към осем “горещи клавиша”. Дори относително периферни клавиши като функционалните (F1-F12) и цифровите в дясната част на клавиатурата също могат да бъдат включени в комбинациите. Дори и да не ползвате макро комбинации, на всеки един от клавишите на Shift може да се запише обикновена поредица от бутони за различни действия, така че да се избегне явлението, познато като ghosting. Освен това компанията предлага и напълно кустомизирани комплекти клавиши за някои от най-популярните игри като World of Warcraft и Starcraft II. Те са разработени с авторите на съответните игри и се продават отделно на цена от 24.99 евро.

Shift предлага и комплект мултимедийни клавиши, разположени в най-лявата част на клавиатурата. Наред с тях имате и два аудио изхода, в които може да включите микрофона или слушалките си. Предвидена е дори възможност да включите и допълнителна периферия към самата клавиатура. За целта тя разполага с два USB 2.0 изхода в горната й дясна част.

Независимо какви игри играете, създателите на Shift предполагат, че отделяте много време за тях. Ето защо ергономичността и издръжливостта на клавиатурата също са от ключово значение. При Shift клавишите са разположени така, че за да натиснете съседния, няма да се наложи да мръднете върха на пръста си с повече от 4 мм. Освен това някои често използвани клавиши като комбинацията WASD например изискват много по-слаб натиск при натискане, отколкото други, които не ползвате често. Идеята естествено е да се намали ненужния разход на енергия и да се облекчи напрежението върху пръстите на геймъра. Същевременно бутоните имат три различни нива на повдигнатост, така че да са максимално удобни на работещия. Накрая те са покрити с издръжливо гумено покритие, което дава надежност и светкавична реакция за цели 15 милиона натискания на клавиш. За сравнение обикновените клавиатури рядко издържат повече от 4-5 милиона натискания, преди бутоните им да получат механични повреди.

Shift работи под всички версии на Windows от ХР насам, както и под Mac OS X. Действително, всичко това може да ви се струва като прекалено шарено и реално ненужно, но StееlSeries Shift напълно оправдава името си. Тя е една мултифункционална клавиатура, която със сигурност ще допадне на хардкор играчите.

Автор: Филип Станиславов