Клавиатура: Natural Ergonomic Keyboard

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

За разлика от мишката, клавиатурата сякаш е по-пренебрегваната периферия, но това може да има опасни последици, и то не само заради някоя загубена игра на Modern Warfare 2. Става въпрос за т.нар. repetitive motion injury или увреждането на ръката вследствие на постоянна и неправилна стойка при писането на клавиатурата. С модела си Natural Ergonomic Keyboard 4000 Microsoft предлагат успешен отговор на този проблем, а като бонус клавиатурата е снабдена и с няколко други дребни, но полезни функции.

Както подсказва името й, Natural Ergonomic Keyboard 4000 е насочена изключително към елиминирането на опасността от контузиите на ръката. Това става с помощта на ергономичен дизайн, който взима предвид всички особености на употребата на клавиатурата и предлага оригинални опции за максимално облекчение. Най-напред ще ви впечатли подредбата и оформлението на самите клавиши, която няма нищо общо с тази на стандартните клавиатури. Клавишите са подредени така, че половината да бъдат лесно достъпни с лявата ръка, а другата половина – с дясната, така че да няма излишно натоварване, когато се опитвате да достигнете по-далечен клавиш.

Формата на Natural Ergonomic Keyboard 4000 също не е правоъгълна като на обикновената клавиатура, а следва причудливи контури, съобразени изцяло със стойката на потребителя и положението на ръцете му. Цялостната идея на дизайна е да приближи клавишите максимално близо до пръстите и да даде на пишещия възможност с минимум усилия да покрива целия периметър от клавиши посредством една естествена стойка. Освен това плоскостта за отпускане на ръцете не е от стандартната пластмаса, а от мека подложка, която позволява на крайниците да отпочиват. Може би такива твърдения звучат леко преувеличено, но ако човек сметне колко време на ден прекарва в писане на клавиатурата и го умножи по риска от подобни увреждания на ръцете, инвестицията в такъв дизайн изглежда напълно смислена.

Освен ергономичния замисъл, който е в основата на клавиатурата, в горната й част са разположени поредица от функционални клавиши в сребрист цвят. Те са стандартните мултимедийни контроли за Windows Media Player, за интернет бразура ви в лицето на Internet Explorer, за мейл клиента и за калкулатора на Windows. Останалите пет клавиша, наречени My Favorites, могат да бъдат програмирани така, че да отварят някоя папка, интернет страница или да стартират друга програма. В долната част пък са разположени бутони Back и Forward за лесна навигация между страниците в мрежата, каквито обикновено сме свикнали да виждаме при мишките. Всъщност замисълът тук е именно да се ограничи доколкото е възможно и работата с мишката, отново с цел максимално отпочиване на ръцете.

Natural Ergonomic Keyboard 4000 е една необкиновена клавиатура, тъй като е насочена не към геймърите например, а към облекчаване на напрежението при ежедневна работа с компютър. Дори и в момента да е трудно да възприемете някои от нейните функции, това е модел, чиято ползва в дългосрочен план е неоспорима.

Автор: Иво Цеков