Клавиатура: Microsoft Arc Keyboard

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

В наши дни производителите на периферия не се задоволяват само да развиват своите джаджи в дадена посока, но искат и да постигнат възможно най-добрата комбинация от различните им качества. В този случай само един поглед върху Microsoft Arc Keyboard е достатъчен, за да разберем, че дизайнерите са се ръководили от принципа за събиране на максимално много функции върху минимално количество площ. В резултат се е получила една клавиатура, която е както компактна, така и напълно задоволителна що се отнася до нейната ежедневна употреба.

Както често става, сливането на различни функции не може да се получи без някои, макар и дребни, отстъпки. Така например тук четирите клавиша-стрелки са заменени от един универсален бутон, който донякъде наподобява пада на лаптоп. Последните няколко F клавиша също липсват, а на тяхно място са Home/End/Page Up/Page Down; функциите на премахнатите бутони са поставени „върху” останалите клавиши от F1 до F6. Отсъстват и клавишите с цифри от 0 до 9. Ефектът от тази трансформация е двояк – от една страна, това действително пести място, но, от друга, универсалният клавиш за посоката е малко труден за овладяване, особено ако сте свикнали да ползвате четирите стрелки често.

Спестеното място обаче позволява да й бъде придадена формата, която обуславя и името на клавиатурата. С други думи, нейният център – около клавишите G и H – е видимо по-повдигнат от страните, което отразява естественото положение на ръцете и помага за по-малкото напрежение върху тях докато пишете.

Все пак клавиатурата се използва преди всичко за писане, затова е логично да проверим как се държи Microsoft Arc Keyboard в това отношение. Отговорът е – изненадващо добре! Писането е гладко и меко, което наподобява повече клавиатура на лаптоп, отколкото по-големите и тромави десктоп клавиатури. Изглежда че един общ проблем при някои модели мобилни компютри с малка клавиатура като Asus EEE PC – нерегистрирането на натискане на клавища Space – съществува и тук. За да го преодолеете, просто трябва да натискате точно този определен бутон по-силно, но понякога е досадно и думите се изписват слято.

Връзката с компютъра става посредством 2.4 GHz безжична технология. Силата на сигнала е впечатляваща и клавиатурата не губи контакт дори когато е на повече от три метра, а между нея и РС-то има и други предмети. Предавателят е наистина миниатюрен и се слага на долната повърхност на клавиатурата, така че да не пречи и да е обезопасен. Клавиатурата се захранва с две ААА батерии и е снабдена с цветен индикатор за заряда, който ви показва кога е време да ги презаредите. Хубавото е, че има и ON/OFF бутон, който позволява да изключите клавиатурата, когато няма да я ползвате по-дълго време, и така да пестите батериите.

Устройството работи с всички версии на Windows, както и с Mac, и може да се използва в комплект със също така популярната Arc Mouse.

Microsoft Arc Keyboard не е първият избор за клавиатура, ако сте решили най-сетне да започнете работа върху дисертацията си. Но с интересния си дизайн и леко тегло тя е особено удобна за работа с преносим компютър и в случаите, когато искате да вземете със себе си на път по-голяма клавиатура.

Автор: Иво Цеков