Клавиатура: Logitech G19

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 27 авг. 2009

Какво му трябва на истинския геймър? Добра видеокарта, силен процесор, много RAM памет и голям монитор. Да, но не само. Без добра периферия, с която да покажем собствените си умения, всичкият изброен хардуер си остава безполезен. В много игри разликата между победа и загуба се равнява на няколко секунди и освен ако не играете на Heroes of Might and Magic, добрата комбинация от мишка и клавиатура е задължителна. А когато си говорим за клавиатури, Logitech са едни от най-добрите.

Най-новата им изцяло геймърска клавиатура G19 си е истинско произведение на изкуството, като започнем от външния вид и стигнем до възможностите, които предлага. Оцветена в черен цвят, G19 е доста масивна. На нея има повече копчета, отколкото на пулта за управление на руска космическа ракета (където предполагам най-използваният е “Сипи водка”, но да не се отклоняваме от темата). С нея можете да управлявате почти всеки мултимедиен аспект на РС-то си. В най-лявата част са разположени дванадесет програмируеми G бутона, подобно на по-стария модел G15. Можете обаче да превключвате между три режима, така че на практика имате 36 бутона за макрота. Записването на комбинация от няколко клавиша е елементарно. Тук трябва да вметна, че клавиатурата не е plug and play – ще трябва да инсталирате и допълнителен софтуер. Джаджата ще разпознае натискане на до пет бутона едновременно, така че ще правите комбинации с лекота.

Друго интересно копче ще намерите директно над F2. То служи като превключвател, с който активирате и деактивирате Windows бутона – вероятно поне веднъж ви се е случвало да го натиснете по време на оспорвана битка, докато търсите Ctrl или Alt. С помощта на въпросното копче това притеснение отпада. В дясната част над Num pad-а ще намерите няколко бутона за управление на мултимедия, като контрол за звука (направен като колелце, което трябва да търкаляте), заглушаване на звука и стандартните Play/Stop/Previous/Next бутони, каквито има на доста клавиатури. Зад тях ще намерите два USB порта, в които можете да включите слушалки например. Споменах ли, че клавишите светят? Е, светят, и то в избран от вас произволен цвят – разполагате с 16 милиона оттенъци. За съжаление, на модела, който тествахме, няма отпечатани букви на кирилица, така че или ще трябва да я използвате само за игра, или да запомните разположението на всички символи.

Истински ценната особеност на тази клавиатура обаче е малкият 320×240 LCD дисплей, намиращ се точно в средата на горната част. За разлика от дисплеите на G15 или геймборда G13, този има повече от два цвята. На него можете да гледате най-различни неща, несвързани с гейминга – да си прочетете пощата, да видите избрани RSS отметки, или пък да гледате филмче в YouTube по време на някой особено дълъг полет с грифон в WoW например. Разбира се, най-голяма полза от него ще извлечете в игрите. Според Logitech, клавиатурата е съвместима с 46 РС заглавия и когато влезете в някое от тях, на екрана ще се изписва различна информация, свързана с геймплея. В C&C3 например ви показва колко harvester-а имате плюс други неща, в World of WarCraft изписва статистиките на героя ви и така нататък. Основните контроли за дисплея се намират на самата клавиатура, но повечето от настройките ще трябва да правите през специалния софтуер.

Интересното е, че Logitech ни дават и инструменти, с които да направим още приложения, използващи екрана на G19. Това означава, че макар за момента възможностите на клавиатурата да са леко ограничени поради сравнително ниската съвместимост, много скоро гарантирано ще се появят мини-програмки, увеличаващи потенциала на устройството.

Всичко това, разбира се, идва на определена цена, но тя не е само парична. Главно заради дисплея си, G19 се нуждае от собствен източник на електричество. Това може да се окаже проблем, ако вече сте се оплели в кабелите на половин дузина устройства и се чудите откъде да намерите още един разклонител, както беше в моя случай. Но това е малко неудобство предвид всичко, което предлага тази клавиатура. Също така имайте предвид, че ще ви трябва малко време да свикнете с разположението на клавишите – лично аз бях свикнал клавиатурата да свършва на запад от клавиша Esc и често натисках G1, който е най-горният ляв бутон. Когато обаче свикнете да се възползвате пълноценно от макро възможностите на G клавишите, това определено ще се отрази на представянето ви в игрите.

Ясно е, че G19 не е за всеки и е предназначена главно за сериозни ентусиасти на тема гейминг. Ако обаче успеете да преглътнете солидната цена (която е оправдана, но все пак…), G19 е продукт, който ще ползвате дълго и няма да искате да замените. Дори не се опитвайте да я сравните с клавиатура за 10 лв. – разликата е наистина солидна и усещането е съвсем различно. Тази клавиатура показва геймърска класа и макар сама по себе си да не е гаранция за високи успехи, понякога съвършенството е в детайлите.

 

До 30 септември 2009 имате шанс да спечелите клавиатурата Logitech G19! За повече подорности – тук.

Автор: Пламен Димитров