Клавиатура: Gigabyte GK-K7100

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

През лятото е хубаво да си слаб и фин – тенденция, която ползвателите на джип Хамър така и не прокараха в кратуните си. Правилото важи за всичко – от девойките и момците по плажа до РС периферията.

Преди около половин година те запознахме с ултра тънката дизайнерска клавиатура на Logitech. Тогава на дълго и нашироко обяснихме, защо си струва човек да налее маса кеш в един подобен продукт и че разлика със стандартните “Черита” за по 15 лв. наистина има. Кефът да щракаш по нископрофилните клавиши е несравним, да не говорим, че про-писачите с удоволствие виждат как скоростта им на писане нараства с около 30%. Сега на ред е подобен продукт от Gigabyte. Компанията, стартирала продуктовото си фолио с дъна и видео карти, днес предлага пълната гама от чаркове, готови системи и периферия, за да подсигури логото си на всяко парче хай-тек оборудване в дома или офиса ти.

Ако някой ден напиша книгата “Дзен и изкуството да пишеш на клавиатура”, то Gigabyte GK-K7100 определено ще бъде на корицата й. Ултра тънък дизайнерски… ъъъм, дизайн, вписващ се чудесно към черното дизайнерско бюро, задължително за всеки съвременен дом, чийто домакин го използва и като работно място или алтернативен кабинет. Дори да избягаме от офис асоциациите – клавиатурата се вписва чудесно към визията на всяко модерно жилище, което показва лукс, без да парадира с него. Естество, ако я закачиш за таралясник, чийто последен ъпгрейд е бил през 2005 година, ефектът малко се губи.

Gigabyte използват scissors (ножици) технология в основата на клавишите. Тоест – пластмасовите щифтчета под всеки бутон са поставени под формата на остриетата на ножица, свързани с пружинка. Крайният резултат е безлуфтови и стабилни, нископрофилни клавиши, като тези на най-добрите лаптопи. Извън теорията – клавиатурата е просто адски ергономична. Вместо ръката и пръстите да правят големи движения по нея, само с едно погалване можеш да напечаташ цяло изречение. Същото важи и за гейминга – ръцете не се изморяват и се подобряват микро-контрол уменията ти, както и скоростта, с които ги правиш.

Над F-овете има 18 мултимедийни и уеббутона, които ти позволяват мигновен достъп до определени функции. За целта трябва да ги комбинираш с FN бутона (да – същият, като тези по лаптопите), намиращ се между десния CTRL и Win клавиша.

С деветте си милиметра дебелина, гланцираните си бутони, унищожителната си функционалност и висок “Гъзе” фактор (въпреки че последното го споменаваме само за архива, това е последната причина, заради която би трябвало да си избираш каквото и да е), Gigabyte GK-K7100 си заслужава парите до последната стотинка. Единственият й бъг, ако можем да го наречем такъв, е жичността й, която влиза в противоречие с концепцията за изчистено от предмети бюро, на което всяка джаджа е произведение на дигиталното изкуство.

Автор: Георги Панайотов