Клавиатура: Gigabyte GK-K6800

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 20 дек. 2009

Работата с персоналния компютър е базирана преди всичко на писане на текстове. Макар видео разговорите да набират все повече популярност, те са много далеч от добрия стар e-mail и традиционния чат, без значение дали става дума за ICQ, Skype, IRC или друг клиент. Форуми, социални мрежи, новинарски и фирмени сайтове – всички те използват предимно текстове за четене. Разбира се, за да прочетете всичко това, се нуждаете от добър монитор, който да не натоварва очите. Но по-важното е, че самото създаване на всички тези текстове изисква наличието на удобна и здрава клавиатура. Дори когато искаме просто да се позабавляваме на компютъра с някоя игра, клавиатурата отново е от значение, защото в повечето случаи изпълнява ролята на основен контролер.

Gigabyte GK-K6800 може да посрещне изискванията и на най-капризните потребители, предлагайки им характерното за фирмата високо качество на изработката и комфорт при работа. За разочарование на феновете на бежичните технологии, устройството се свързва към компютъра през USB-порт. Размерите му са 467 х 205 х 31,2 mm, а теглото й – 854 грама. Това прави клавиатурата подходяща предимно за настолна работа, а в този случай кабелът не е проблем.

GK-K6800 има традиционния набор от клавиши. Единствената по-характерна особеност е, че Home, End, Insert, Delete, Page up и Page Down са наредени в вертикално вместо в познатия хоризонтален ред. Трябва да се отбележи, че символите и за кирилица и за латиница са лазерно гравирани, което ги прави много устойчиви срещу протриване. Големината на клавишите е стандартна, а разстоянията между тях са достатъчно големи, за да е сигурно, че в бързината няма да натиснете два клавиша наведнъж. Ходът при натискане е около 3,5 mm, което дава много по-меко усещане при работа в сравнение с клавиатурите на лаптопите. Това обаче има и един недостатък – между и под клавишите има много място, което неизбежно ще се напълни с всякакви боклуци.

Освен традиционните клавиши Gigabyte GK-K6800 разполага и с 14 мултимедийни бутона. От лявата страна са разположени бутоните за контрол на браузерите – Home, My Favorite, Refresh, Forward и Back. Горе се намира голямото колело за усилване и намаляване на звука, а до него са копчетата за контрол на мултимедията – Play/Pause, Stop, Back и Forward. В дясно пък са бутоните за заглушаване на звука, стартиране на Media Player, показване на My computer, отваряне на e-mail клиент и на калкулатора. Всички те работят без допълнителна инсталация на драйвери и без необходимост от настройки.

Ако все пак решите да ползвате GK-K6800 на лаптоп, ще бъдете приятно изненадани от факта, че клавиатурата не харчи излишен ток, защото по корпуса няма никакви лампички и индикатори освен традиционните Num Lk, Caps Lk и Scr Lk.

Макар и без да предлага особено луксозни екстри, GK-K6800 гарантира надеждност и комфорт, без значение колко голям текст имате намерение да създадете. Все пак не прекалявайте с дължината, защото трудно ще намерите читатели.

Автор: Ивайло Йошков