Клавиатура: Corsair Vengeance K60

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Колко важна е клавиатурата в една РС конфигурация? Зависи, ще кажете вие и ще бъдете прави. Има потребители – а в това число и доста геймъри – които гледат на стотината копчета като на най-обикновено средство за писане и управление на вашите герои. Нищо специално, с други думи. Има обаче и такива сериозни потребители, за които клавиатурата е неразделна част от цялостното гейминг изживяване. Ако се придържате към максимата „Гейм уменията ми са толкова добри, колкото е периферията, с която разполагам“, Corsair Vengeance K60 е за вас.

Тази клавиатура, заедно със сходната К90 и мишките М60 и М90 е израз на експанзията на Corsair в света на гейм периферията. Двете клавиатури наистина имат някои сходни характеристики, но докато М90 е по-скоро за ММО игри, М60 е за FPS заглавия. Алуминиевият дизайн на подложката прави впечатление от пръв поглед, защото е едновременно стилен и доста устойчив. Клавишите на К60 са механични и всяко натискане се усеща отчетливо под пръстите ви. Това става поради факта, че е необходим натиск само от 45 грама и поддаване само 2 милиметра, за да се регистрира натискането.Издържана в най-добрите традиции на средствата за писане, клавиатурата с Cherry MX бутони ви дава сигурност, че жестовете ви ще бъдат регистрирани по правилния начин. Здравината на клавишите е безспорна – тяхната издръжливост се оценява на около 50 милиона удара всеки, което е впечатляващо при положение, че обикновените бюджетни клавиатури предлагат не повече от 2-10 милиона удара на клавиш. Освен това голямото разстояние между и под клавишите прави К60 доста лесна за почистване. Повечето дребни парченца боклуци и прах могат да бъдат отстранени дори с пръст или леко забърсване.

В горната дясна част на клавиатурата е панелът за управление на звука, който е изключително стилен и представлява комбинация от един бутон за Mute и слайдър за усилване и намаляване. Слайдерът се плъзга с леко движение на показалеца. Под него са разположени и четири мулитмедийни клавиша за пауза, спиране и превъртане напред и назад. Лъскавите метални бутони са доста ефектни и сребърният цвят контрастира с черните клавиши за буквите.

Връзката на Corsair K60 с компютъра става чрез изключително здрав и дебел USB кабел, чиято издръжливост не може да бъде поставена под съмнение. В края си кабела се разделя на две – едната част е стандартният USB конектор, който влиза в компютъра, а другата служи като удължение на USB порта, разположен на гърба на клавиатурата. Някои вероятно биха предпочели вместо два да имат стандартно двойно USB разклонение, където да включат геймпад или слушалки, но това не е фатално. За щастие самият USB порт на клавиатурата е поставен удобно отзад, а не отдясно – както при някои модели на Razer – където щеше да пречи на работата с мишката.

Специално за FPS играчите клавиатурата предлага обособени WASD клавиши в червен цвят, които лесно се отличават на фона на останалата конфигурация. Покритието на тези бутони е гумено за допълнително стабилно усещане при натискане. Освен това клавишите от 1 до 6 могат да се разменят с всеки останал бутон, така че да създавате собствени конфигурации.

Допълнително облекчение за FPS геймърите е подложката, на която може да отпуснете лявата си китка. Тя е механична и може да се добавя или маха по желание. В кутийката на подложката може да съхранявате гумените капачета на клавишите.

Липсата на LED подсветка може да бъде както плюс, така и минус според различните предпочитания на потребителите. Anti-ghosting функцията обаче е категорично положителна, а заедно с това трябва да добавим и лесната инсталация на Corsair Vengeance K60, за която не се изискват никакви драйвери.

Стабилните механични клавиши, възможността за използване на бутоните от 1 до 6 в различни конфигурации, заключването на Windows бутона и подложката за почивка на китката правят Corsair Vengeance K60 доста изгоден вариант за геймърска клавиатура и специално за шутъри от първо лице. Хората, които прекарват доста време в масови онлайн игри обаче трябва по-скоро да потърсят алтернатива, тъй като нивото на кустомизация на клавиатурата не е предназначено за подобен тип игри. За всички останали кежуъл или гейм потребители Corsair Vengeance K60 е чудесно предложение.

Автор: Филип Станиславов