Клавиатура: CandyBoard Bluetooth Edition

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 05 фев. 2011

По-мързеливите хора на този свят обичат да контролират настолния си компютър от разстояние. Признавам си без бой – аз съм един от тях. Рядко обаче човек може да намери свястна безжична клавиатура, с чиято помощ да върши всичко, което иска, без да се затормозява твърде излишно…

Дали CandyBoard на VisionTek, и по-специално – Bluetooth изданието на клавиатурата – е точно това, от което всички ленивци се нуждаят? Да видим…

Какво е CandyBoard? Неговите производители описват продукта като мини клавиатура с USB джвъчка, не по-голяма от бонбонче. Тя е снабдена с 69 клавиша, чувствителен на допир капацитивен пад, който, по вид и качество, е сравним с този на истинските на ноутбуци, гейминг-ориентирани клавиши, които могат „да бъдат използвани като джойстик” и 26 светодиоди за осветяване на копчетата при условия на слабо осветление.

По отношение на външен вид и дизайн, CandyBoard – на пук на глупавото си име – изглежда страхотно. Въпреки че се води за клавиатура, тя предлага и функционалността на мишка – под тъчпада откриваме бутони, изпълняваи ролята на десен, ляв и среден миши клик. Що се отнася до DPI-то, то е нагласено на 500.

Всеки един от 69-те клавиша е с леко приповдигната повърхност, за да позволи по-лесното боравене с тях. Очевидно е, че с CandyBoard няма да пишем със скоростта на светлината. Но това не е и целта на продукта.

Продуктът е снабден с литиево-йонна батерия, която се зарежда с малко USB кабелче, и е особено подходящ за онези от вас, които искат да контролират мултимедийната си колекция от разстояние. Задръжте синия Fn клавиш и натиснете Ctrl и ще извикате Start менюто на Windows-а. Сменете Ctrl с Alt и ще размените вертикалното/хоризонталното позициониране на тъчпада, така че да може да боравите с клавиатурата като с дистанционно.  Останалите функции по F-клавишите нямат нужда от обясняване – увеличаване/намаляване на звука, плей, пауза, стоп и т.н.

Добавката на Bluetooth определено се е отразила добре на продукта. По време на нашите тестове той работеше безпроблемно дори на 5-6 метра разстояние от компютъра. Вероятно CandyBoard щеше да функционира нормално и на 7-8, но в този случай просто нямаше да съм в стаята си, което до голяма степен обезсмисля предназначението му.

С други думи – това е един наистина добър продукт. Макар и като функционалност да не се е променил кой знае колко със своя стар събрат, който излезе през 2010-та, по-ниската цена днес, както и добавката на Bluetooth, прави CandyBoard задължителна за всеки, който обича да има контрол на домашния си настолен компютър от леглото или фотьойла.

Автор: Петър Йорданов