Камера за наблюдение: D-Link DCS-942L

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 04 мар. 2012

 

Понякога домът ви може да се нуждае от постоянно видео наблюдение. Причините могат да са най-разнообразни – например често ви се налага да пътувате и бихте искали да знаете дали нещо се случва у вас.

Това, което отличава DCS-942L на D-Link от повечето продукти на пазара е, че не се налага да преминавате през сложни процедури по нейното инсталиране и настройване. Това е безжична камера, която използва стандарта Wi-Fi 802.11n и разполага с WPS бутон, който автоматично конфигурира мрежата (стига, разбира се, вашият рутер да поддържа тази технология).

Друго предимство на DCS-942L е, че „вижда” дори в непрогледен мрак. Благодарение на своите 5M IR светодиоди всичко, което се случва пред нея в рамките на 5 метра, ще бъде записано. Така стигаме до нейна друга характеристика – DCS-942L съхранява VGA клипчета с разделителна способност от 160 x 120 до 640 x 480 и 30 кадъра в секунда в компресия H.264, MPEG-4, MJPEG. Прави и статични изображения в JPEG формат.

Сред останалите технически характеристики на продукта се откроява обектив 3.15 mm, F2.8, 4x дигитално приближение, 128 MB вградена RAM памет  и 16MB флаш памет.Допълнително включената в комплекта 16GB microSD карта позволява локален запис на видео или снимки в камерата до 1 седмица 24.

Самият факт, че камерата е относително малка – 65.8мм x 65мм x 126мм (със стойката) също не е за пренебрегване. Можете спокойно да я скриете там, където сте решили. Още повече, че без самата стойка достига едва 27.2мм x 60мм x 96мм.

Няма как да не споменем и факта, че камерата е оборудвана и с PIR. Това е пасивен инфрачервен датчик за движение с висока защита от радиочестотни и електромагнитни смущения. По този начин почти никой не би могъл да й убегне от острия й взор. Много подходящ за ползване в режим на охрана с откриване на движение тъй като осигурява по-добър обхват.

Допълнително предимство освен вградения чувствителен микрофон e наличието на аудио изход за високоговорител чрез който може да се изгради практичен видео домофон в дома или офиса. 

Да предположим, че вече сте я инсталирали и сте се отправили на своето дълго пътешествие. Искате да видите какво се случва у вас? Няма проблем. Достатъчно е да разполагате с мобилен компютър, таблет свързан в интернет или със смартфон, работещ под iOS или Android. Съответните приложения ще ви предоставят поточно видео в реално време на ситуацията във вашия дом. 24 часа, 7 дни в седмицата. 

Камерата върви в пакет и с Windows-базиран софтуер, който предлага най-разнообразен набор от опции за по-напреднали потребители. С негова помощ може да активирате режима на записване в определен час, да вържете в мрежа до 32 камери от този тип, да получавате нотификации за определени ситуации по имейл и т.н.

По този начин ще сте спокойни, че всичко е наред. А ако случайно възникнат проблеми, поне ще имате реалния шанс да ги предотвратите.

 

Автор: Петър Йорданов