Как да разчистим списъка със стари игри

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 01 фев. 2014

Т.нар backlog или списък със заглавия от минали години, стари платформи и приключени поредици вероятно тегне над голяма част от геймърите. Началото на всяка година е добър повод да хвърлите поглед назад и да прецените кои стари игри сте искали да превъртите или поне поиграете и да се опитате да ги отметнете в следващите 11 месеца.

За целта някои от тези простички, но изпитани съвети могат да ви помогнат.

Изберете игра и се придържайте към нея

Преди да посегнете към диска е нужно в съзнанието си да се спрете на играта, която искате да започнете и да сте сигурни, че ще се придържате до избора си докато видите финалните надписи. Не е нужно това да е само едно-единствено заглавие – може да изберете една игра за всяка платформа, която имате, включително и вашия смартфон или таблет. Важното е да държите на избора си, тъй като голяма част от заглавията остават недоиграни именно защото към тях се посяга за малко, след което ги захвърляте и минават месеци и дори години преди да се върнете към тях.

Спрете се на подходящата игра

Колкото и да е вълнуващо да се захванете с някое масивно заглавие и да видите финалните надписи след десетки часове игра, истината е, че по-лесно е да почнете с нещо кратко и лесно. Няма никакъв смисъл да се хвърляте на някоя ролева игра с 60-100 часа геймплей; вместо това започнете с нещо дребно като например някое готино инди заглавие, което може да минете за час или два. Проверете внимателно колко дълга е играта, така например хитовата 3DS поредица Professor Layton изглежда като ненатоварващо заглавие, което лесно може да изиграете, но зад него се крият десетки часове трудни пъзели. Ако не сте сигурни, посетете сайта HowLongToBeat.com за справка.

Не се мъчете с допълнителното съдържание

Събирането на т.нар. collectibles е занимание, което може да ви отнеме ценно допълнително време. По принцип е хубаво да отделите някой и друг час, за да отключите всички неща, да съберете всички предмети или да изпълните всички странични куестове, но в случая е по-добре да се въздържите. Преследването на тези цели обикновено става, за да може да се извлече още някакво време от дадено заглавие, а щом сте успели да натрупате списък от стари игри, то значи очевидно не изпитвате чак такъм глад.

Намерете си човек, който да ви подкрепя

Като всяка една сериозна задача и тази може да се свърши по-лесно в компанията на някой, който ви подкрепя. Този мил, загрижен и внимателен човек може да бъде приятел, гадже, роднина, колега – няма никакви ограничения стига той или тя да е достатъчно отдаден, за да възприеме каузата ви и да ви окуражава и помага във времето. Въпреки, че е по-добре той също да е геймър, това всъщност не е задължително. Ако някой просто обича да гледа, а не да играе, той също може да бъде вашата публика.

Не се страхувайте от по-старите игри

Към момента повечето геймъри биха се върнали най-много до платформи като PlayStation 2, GamеCube и Nintendo 64, за да попълнят празнотите в гейм опита си. Това е така, защото игрите са развиват много бързо и от година на година настъпват сериозни промени в техническо и геймплей естество. Въпреки това не се страхувайте да погледнете още по-назад – има причина някои заглавия отпреди 15-20 години да се считат за класически и това е, че и в момента те си остават отличен избор за всеки геймър. Оглеждайте се за HD римейкове на не толкова стари заглавия (The Legend of Zelda: Wind Waker HD с право бе похвалена страшо много, когато се появи миналата година), а за “античните” игри потърсете емулатори. Wii Virtual Console също е отлично място, за да се запознаете с игри за NES, SNES и др.

Не се шакайте!

Истината е, че всичко казано до тук има за цел само да ви помогне, а не да ви напряга допълнително. Каквото и да си говорим е просто глупаво човек да се шашка за такива неща. Игрите трябва преди всичко да носят забавление и ако са успели да ви дарят дори с малко добро настроение, то значи тяхната мисия е била успешна, а вие пълноценно сте вкусили от чара на това електронно забавление. Когато започнете да възприемате игрите като средство за развлечение, а не като борба за високи резултати и поредната отметка в досаден списък, всичко останало ще си дойде на мястото.

Автор: Филип Станиславов