Интервю: Wolfenstein: поглед зад булото

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 03 авг. 2009

Остават броени дни до излизането на Wolfenstein – продължението на играта, която даде началото на цял един жанр. Тази поредица винаги се е славела с начина, по който умело преплита исторически събития със свръхестественото по начин, сходен с „Индиана Джоунс и похитителите на изчезналия кивот”. Новата част, поверена на Raven, не прави изключение, затова вижте какво има да каже по темата Питър Сокал от id Software в това наистина любопитно интервю.

По материали от GameSpy

Какво влияние ще окажат свръхестествените явления върху приключението на Би Джей Блазкович?

Питър Сокал – свръхестествено играе съществена роля в тази игра. Wolfenstein се развива след събитията в Return to Castle Wolfenstein и въпреки че Би Джей е унищожил възкресения Хейнрих I, нацистите продължават да се занимават с окултното. В крайна сметка откриват мощен енергиен източник, наречен Черното слънце. Планът на нацистите този път е да създадат оръжия и войници именно с негова помощ и, естествено, да спечелят войната. За да се доберат до Черното слънце обаче, те първо ще трябва да преминат през измерението, наречено Булото, което изпълнява ролята на мост между реалния свят и Черното слънце. Неговата енергия изтича в Булото и именно тук нацистите започват да експериментират. По време на играта геймърите ще станат свидетели на всевъзможни по вид опити, които са довели до създаването на всякакви противници и оръжия. Някои врагове, срещу които със сигурност ще се изправите, са например т.нар. Scribe, които могат да създават щит около съюзниците си и да замерят играча с енергия от Булото.  Или пък Heavy Tropper, който на практика представлява ходещ танк, въоръжен с Particle Cannon.

Partical Cannon е идеален пример за това как ще изглеждат свръхестествените оръжия в играта. След като убиете първия Heavy Tropper, който се изправи на среща ви, ще може да се екипирате с това мощно средство за унищожение. Particle Cannon изстрелва концентрирана енергия от Булото, която може да разгради на малки парченца почти всички противници, до които се докосне. Истинско удоволствие е да видите как нацистите пищят и бягат, докато ги изпращате в тотално забвение. Ще си служите и с други оръжия разбира се. Например Tesla Gun, което го имаше и в RTCW и бе едно от най-любимите на геймърите. Затова Raven решиха да го пренесат и в новата част, придавайки му малко повече „шокови” способности.

Играчите ще се изправят и срещу много други противници и оръжия, но естествено, за момента бихме искали да запазим някои от тях в тайна.

Как точно ще получим свръхестествените сили и откъде водят своя произход?

Питър Сокал
– в самото начало на играта Би Джей ще открие амулет, който ще му даде достъп до Булото и ще му позволи да използва тъмната наука на нацистите срещу тях самите. За играчите това ще представляват четири специални способности, които ще придобивате постепенно по време на сингълплейър кампанията. Става дума за Sight, Mire, Shield и Empower.

Що се отнася до произхода – още докато измисляхме концепцията на играта, едно беше наистина важно за нас . Свръхестествените сили трябваше да подобрят значително начина, по който се водят битките от първо лице. Те са създадени в резултат на доста брейнсторминг и тестове, докато най-накрая не достигнахме до оптималната им функционалност в геймплея.

Може ли да опишете накратко тези свръхестествени сили, които Би Джей ще използва?

Питър Сокал – Sight позволява на играчите да виждат противници в по-тъмните части от нивата и дори да откриват различни важни места във Wolfenstein. Например веднъж щом я активират, стената пред тях може и да изчезне, което ще им даде възможност да търсят скрити оръжия или дори да подходят към враговете от по-различно място. Има и други случаи, в които Sight ще ви бъде полезна, но за тях след малко.

С помощта на Mire пък ще забавяте времето около вас. Това от своя страна ще ви дава шанс да избягвате вражески куршуми, ще ви позволява да се прицелвате така, че да направите перфектния изстрел и т.н. Да речем, че трябва да неутрализирате войник в картечно гнездо. Mire ще ви помогне да избегнете дъжда от куршуми, сипещ се към вас, и същевременно – да се прицелите в картечаря и да го убиете.

Shield ще създава щит около Би Джей, който абсорбира противниковите изстрели. Това е особено удобна способност за онези от вас, които обичат да се впускат в битката, без въобще да им пука за това колко противници имат насреща или пък за това, че в стаята няма никакви потенциални прикрития. Тази сила ще ви помогне да се измъквате и от по-напрегнати ситуации.

Не на последно място идва ред и на Empower. Тя увеличава щетите, които куршумите нанасят и ще позволява на играчите (рано или късно) да могат да стрелят през твърда материя. Това, разбира се, ще има опустошителни последствия и ще ви позволява да се справяте с противници, застанали зад прикритие, за отрицателно време.

Wolfenstein не е първата игра, която се опитва да вплете магически ефекти в шутър от първо лице. С какво силите на Булото ще се различават от всичко останало?

Питър Сокал
– всички тези способности могат да бъдат ъпгрейдвани. Всеки път, когато играчът подобри някоя от тях, ще настъпят динамични промени и в самата битка. Например ако Shield е напълно ъпгрейдната, геймърите ще виждат как куршуми отскачат от защитното поле и рефлектират обратно към врага. Стига да искат, ще могат да използват Shield и като таран. Представете си как се врязвате в скопчени на едно място нацисти и ги разбутвате. Те летят във всевъзможни посоки и накрая падат на земята с потрошени кости. Страхотна гледка.

Когато ъпгрейднете напълно Sight пък, ще може да виждате противници зад всякакви твърди повърхности, включително стени. Това обаче не е всичко! Във Wolfenstein ще може да комбинирате свръхестествените способности една с друга. Така например ако Sight и Empower са напълно подобрени, ще видите къде точно се намират враговете в съседната стая и съответно – ще ги убиете с куршуми, които ще пробият самата стена. Това ще бъде една доста изненадваща атака.

Това е само един пример – съществуват множество различни начини, по които може да използвате свръхестествените способности по време на играта и ние насърчаваме играчите да проявят изобретателност и да експериментират. Определено ще останат изненадани от онова, което ще постигнат.

Автор: Владимир Тодоров