Империя Онлайн

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Докато днес особено много се шуми по високобюджетни шутъри и екшън приключения, които залагат на реалистична графика и спиращи дъха скриптирани моменти, по-старите геймъри помнят времето, когато реалновремевите стратегии бяха един от най-популярните и бързо развиващи се жанрове. От строенето на нови империи в Age of Empires до пресъздаването на исторически битки и военни кампании в Empire Earth, игрите, в които поставяте основите на своята империя и я водите през битки и преговори до световно надмощие, си остават еталон за цял един жанр. Това, за което обаче не всеки си дава сметка е, че такива завладяващи игри съществуват и днес.

И могат да се играят директно в браузера на вашия  компютър

Всъщност браузер-базираните игри не са нещо съвсем ново; те се радват на голяма популярност вече няколко години. Причините за това са очевидни – обикновено те са безплатни и не изискват никаква инсталация така, че може да стартирате с минимум усилия. Това е особено важно, ако решите да си откраднете няколко минути от работния ден и пуснете подобна игра в офиса. Там често системният администратор е ограничил правата, свързани с инсталацията на софтуер така, че трудно ще пуснете обикновена игра докато браузер игрите нямат това ограничение.

Разбира се, както във всеки един геймърски жанр, и при тези игри има както посредствени заглавия, така и добри попадения. За щастие Империя Онлайн определено е от вторите. Започването на играта буквално се свежда до това да отворите нейната страница и да си направите регистрация по един невероятно опростен процес; ако пък предпочетете да влезете с вашия Facebook профил си спестявате дори и това.

И сте готови за игра!

Веднага след това пред вас се разкрива един класически интерфейс, напомнящ за най-добрите постижения в стратегическия жанр. Всичко в Империя Онлайн – от приятната пасторална музика за фон през красивите миниатюрни сгради и природни сцени до менютата с важните ресурси – изглежда познато и дори уютно. Без да ви затормозява с натруфен интерфейс, играта ви кара да се чувствате у дома си 
Всеки, който е играл на стратегическа игра от подобен тип, едва ли се нуждае от много време, за да вникне в геймплея. За щастие Империя Онлайн предлага и подробен и ненатрапващ се туториал, който да въведе новите играчи в основните положения. Те наистина се овладяват съвсем интуитивно, тъй като са построени на фундаментални за жанра канони. Всяка нова империя започва скромно – събирате ресурси, строите сгради, увеличавате населението си, грижите се поданиците да са щастливи и заети, а това води до повишаване на наличните ресурси. Тогава на свой ред строите по-големи сгради, по-мощна армия и вече отправяте пресметливи погледи към съседните ви кралства.

И именно това е най-интересното

Освен че е стратегическа игра, Империя Онлайн е и социална. Вашата империя е само част от огромни карти, на които са се разпрострели хиляди други играчи. Точно това прави играта толкова интересна, тъй като не може просто да се изолирате, а рано или късно ще ви се наложи да се изправите срещу други играчи. Това става по два традиционни начина – чрез война и с дипломация. И едното, и другото е приемливо, стига уменията и ресурсите ви да ви позволяват да извлечете максимума от ситуацията. Говорейки за дипломация задължително трябва да споменем и т.нар. Велики хора, които са дали подзаглавието на играта. В света на Империя Онлайн изграждането на династия е ключово за дълготрайният успех на владението ви. В двореца се намират поредица от благородници, богати търговци и военачалници, които изграждат гръбнака на аристокрацията. В играта те са оплетени в комплексна мрежа от династически бракове, родства и отношения, която е изненадващо дълбока за една браузер игра.

За отбелязване е и изключително удобният интерфейс на играта. Той е максимално изчистен и оставя огромната част от екрана за наблюдение на онова, което се случва реално. В долния ляв ъгъл са разположени няколко ключови иконки като тази за спиране на звука и излизане от играта. Там е и иконка за раздела „Помощ“, където ще видите десетки страници помощни материали, подробни обяснения, статистически данни и формули за това как работи играта. Ако се запалите до такава степен, че искате да имате вашата лична империя винаги под ръка, може да се възползвате и от iOS и Android приложенията на Империя Онлайн, които вършат чудесна работа в опита си да направят средновековната стратегия наистина мобилна.

Но трябва търпение

Империя не се строи за един ден, питайте Рим. Не става и за седмица. Същото важи и за Империя Онлайн. Началото е бързо, но след това нещата наистина изискват време. Хубавото е, че не ви се налага да стоите в играта докато се извършват различните дейности и след като веднъж излезете, при връщането си ще откриете абсолютно всичко в начина, по който сте го оставили. Въпреки че предлага достатъчно адреналин под формата на битки с други играчи, Империя Онлайн е преди всичко за търпеливите, които обмислят внимателно ходовете си и гледат на развитието на империята като на движение по една шахматна дъска. Разбира се, играта предлага и премиум акаунт, който е платен и ще ви позволи да правите значително повече неща, отколкото в безплатната версия. Но за щастие целият модел на играта е направен така, че не ви задължава да харчите пари, което е най-правилният подход. Ако човек хареса това, което му предлага дадено заглавие като геймплей, той сам ще бъде склонен да инвестира повече в него – и време, и пари.

А Империя Онлайн наистина го заслужава.

Автор: Филип Станиславов