Из дневника на един хан, версия 5.5

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Денят започна както обикновено – с натрапчива мирис на кравешка тор и досадното кудкудякане на прислужничките ми. Нещо друго обаче ме дразнеше много повече и доскоро не можех да разбера какво е. Нещо, заради което рядко ми се излизаше от пределите на моите покои. Сега обаче знам. Думичката беше мир. Левият ми клепач потръпна. Крайно време беше нещо да се направи по този въпрос.

Отдавна не бях влизал в тронната зала. Но ето, че днес беше денят! Пратениците от далечната земя на име XS Software ме уверяваха, че версия 5.5 на новата ми играчка много ще ми хареса. Трябваше да я видя с очите си и най-накрая да се саморазправя с досадните си съседи, с които бях сключил примирие преди толкова много време и заради които едва не се бях превърнал в лоено буре от бездействие.

– Парола, велики Han_1981 – отвърна войникът пред мен с телешки поглед. Идеше ми да го обезглавя, ей така, за да си оправя настроението.

– 12345 – отговорих аз и го изтласках от вратата.

И ето. „Хановете“ 5.5 бе най-накрая пред очите ми.

Рицари по лагерите

Крайно време беше! Вече ще мога да командировам мързеливите си рицари в лагер, за да ръководят армиите ми. Дори мога да си ги размотавам от кампания в кампания, а когато искам да ми дадат отчет, мога да ги накарам да изпълзят обратно до замъка ми, без да повличат целия лагер или армия с тях. Чудесно! 

Мини по картите

Ето един начин да стана още по-богат и влиятелен. С минно дело. Всички тези мини по картата могат да бъдат мои, стига да ги превзема. Те ще ми предоставят постоянен приток на ресурси, дори на кредити! А ако някой реши, че ще ми я отнеме, ще трябва първо да премине през охранителите й!

А най-хубавото е, че вече няма да се налага да пращам работници в мините. Те ще функционират буквално автоматично. Как се е случило това, не знам. Същото обаче забелязах и при ковачниците! 

Нов военен доклад

Най-накрая вестоносците ми всъщност ще започнат да си вършат работата и ще ми връщан обобщен доклад за резултатите от битката. Така ще знам колко души са пукнали, кои са си взели поука от сражението и са станали по-добри и какво количество ресурси съм загубил или спечелил.

Чат

В случай, че битката е преминала зле, винаги ще мога да съобщя какво мисля на отсрещната страна в собствения чат. Той има три прозореца. Ако се покажа през единия и викна достатъчно силно, ще може целият свят да ме чуе. През втория прозорец посланията ми ще бъдат персонално насочени към клана, а третият е за хановете от определена държава.

Промяна в нивата на играчите

Дълго време бях едва 36-годишен. Така де – 36-то ниво. Най-накрая ще мога да отпразнувам и 40-годишнината си, като тогава ще получа и общо 48 точки за умения.

Благородниците и специалните единици на нацията

Никога не съм харесвал благородниците. Сега обаче те ще се подобряват, което ще ги прави по-ефективни в защитно или нападателно отношение! Впрочем – същото важи и за специалните единици на нациите.

Поглед към враговете

А сега – към последния доклад, който получих наскоро от един от моите вестоносци. Оказва се, че нациите също са претърпели промени, наред с моята собствена. Зачитам…

Руснаци

Премахва се умението да могат да разрушават сгради под ниво 5 (например Орден);

Премахва се по-големия шанс за събаряне на ниво на сграда. От сега нататък той ще бъде 50% , както на останалите Нации;

Перси:

Новите стойности на бонуса са до 70% към умението Стрелец и когато се достигне специалното подобрение то ще достига 80%;

Японци:

Бонусът от специалната единица на нацията вече ще работи след всеки рунд в зависимост от количеството на специалните единици. Преди то имаше ефект след края на битката. Тази нация ще бъде заменена от Иберийците. 

Всички бонуси на нацията остават същите. 

Специалната единица на нацията се заменя с Ездач Фалката. Бонусите от нея са същите освен промените, които са изброени по-горе.

Византийци:

Специалната единица ще дава своя бонус в началото на битката.

Новите стойности на бонуса са до 30% към умението Образование и когато е направено специалното подобрение до 35%;

Латвийци:

Новите стойности на бонуса са до 50% към умението Кавалерист и когато е направено специалното подобрение до 60%;

Българи:

Всяка специална единица носи 0.2% бонус към умението Лечител, вместо досегашния бонус от 0.1.

Новите стойности на бонуса са до 18% към умението Лечител и когато е направено специалното подобрение до 22%;

Британци:

Новите стойности на бонуса са до 40 към умението Лидерство и когато е направено специалното подобрение до 45%.

Бележка за себе си. Трябва да накарам вестоносците да пишат по-кратки доклади.

За какво няма мога да плащам повече

Всеки път, когато ми поискат пари, леко потръпвам. Оттук насетне с радост мога да завя, че следните платени опции отсъстват:

• Покупка на ресурси
• Втора покупка на ресурси
• Мотивация за оборка
• Мотивация за товаримост
• Мотивация за обсада
• Мотивация за Шпионаж
• Наеми популация
• Публични съобщения
• Разширение на капацитета на кулата
• Начетеност
• Смяна на столицата
• Разширен боен доклад

Вместо купи ресурси, мога да използвам увеличение на добива на ресурси с 25 процента за пет дни. Е, стига да се изръся със 100 жълтици за един от ресурсите и 300 за всички четири вида.

И така, мисля, че е крайно време да разбуня духовете в кралството и да сложа край на досадния мир. А преди това постановявам с декрет, че повече случайни събития няма да съществуват и никой никога няма да може да си сменя своята столица! Точка!

Автор: Светлин Бояджиев