Звукова карта: Asus Xonar Xense 7.1

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 10 ное. 2010

Когато Asus обяви за първи път, че се кани да навлезе и в пазара на звукови карти, повечето технологични специалисти възприеха решението на компанията като своеобразен експеримент. Ето, че вече трета година тайванският производител продължава да предлага едни от най-добрите решения от този тип. Време е за геймърската Xonar Xense 7.1.

Още от самия пакет става ясно, че насреща си разполагаме с продукт от висок клас. Ако оставим визуалната част настрана, в него откриваме самата PCI-E карта, S/PDIF оптичен адаптер, прехдноик от 6.33 мм към 3.55 мм жак, 7.1 канален разпределител, CD с драйвери и Quick Start гайд.

Към всичко това обаче можем да прибавим и една специална изненада – слушалки PC350, създадени от немската компания Sennheiser, специализирала се изцяло в техника от този род. Те са допълнени от подвижен и изключително чувствителен микрофон, който може да се премества назад в случаите, в които нямате намерение да го използвате. За съжаление обаче качеството на звука, който предлагат в комплект с Xonar Xense 7.1, не е кой знае какво. Не ме разбирайте погрешно – слушалките са изградени от изключително качествени материали и като цяло предоставят задоволително аудио, но в никакъв случай такова, каквото бихме очаквали от компания от ранга Sennheiser.

За щастие обаче в пакета все още остава същинския продукт – звуковата карта Xonar Xense 7.1 (размери 111.15 x 178.06 мм). Нейните характеристики са достатъчно впечатляващи:

Output Signal-to-Noise Ratio (A-Weighted): 118 dB
Input Signal-to-Noise Ratio (A-Weighted): 118 dB
Output THD+N at 1kHz: 0.00039% (-108dB) for Front channel of Line-out
Input THD+N at 1kHz: 0.0003% (-110dB) for Line-in
Frequency Response (-3dB, 24-bit/96kHz input): <10Hz to 46KHz
Output/Input Full-Scale Voltage: 2 Vrms (5.65 Vp-p)

Xonar Xense 7.1, захранвана от HD саунд процесор ASUS AV100 (макс. 192kHz/24bit), предлага плътен и отчетлив бас, топли средни тонове и ясно открояващи се високи честоти. Поддържа DirectSound3D GX 2.0 и 1.0, EAX 2.0 и 1.0, DirectSound HW, DirectSound SW и OpenAL, както и Dolby Digital Live, Dolby Headphone, Dolby Virtual Speaker и Dolby Pro-Logic II.

При тестове с Battlefield: Bad Company 2 – игра, която, според мнозина, предлага може би най-доброто аудио във FPS – картата показа отлична производителност. Изстрелите с всяко едно оръжие са ясно различими един от друг. При движение от една позиция до друга пък пространствените ефектите на околната среда се променяха адекватно, а при влизането в помещения, Xonar Xense 7.1 отразяваше reverb ефектите максимално прецизно.

Въпреки че Xonar Xense 7.1 е създадена специално за геймъри, и най-вече – оптимизирана за феновете на шутъри от първо лице и рейсъри – тя предоставя не по-малко качествен звук и при слушането на музика и гледането на филми. С други думи – това е продукт, който задължително трябва да имате предвид, когато излизате на пазар за нова саундкарта.

Автор: Петър Йорданов