Защо харесвам LOTRO повече от WoW

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Като човек, прекарал значително време от живота си и в света на World of WarCraft и на The Lord of the Rings Online, мога да кажа само едно – по всяка вероятност никога повече няма да се върна в света на Азерот.

Причините са много – писна ми от голд спамъри, от чакане на опашки за логване в сървъри, от хлапета, които се присъединяват към групата ти и после пишат afk и ги няма по 20 минути… От хора, които без причина започват да се заяждат с тебе и да ти пишат какъв си noob. От просташки български гилдии, в които има тотална липса на дисциплина. Всеки е тарикат, всеки гледа демидж метъра си, за да може да отиде възможно най-високо в класациите и после да се перчи. А не го интересува по какъв начин да допринесе за отборната игра. Защото WoW е отборна игра преди всичко. И най-вече – писна ми 80-ки да идват и да ме колят, докато съм все още един кирлясал 30 левъл прийст.

За щастие открих алтернатива… Нито едно от тези неща няма да откриете в The Lord of the Rings Online. Поне не и в такъв мащаб като във WoW. Не знам, може би феновете на Толкин са с една идея по-зрели от масовите почитатели на света на Blizzard. Може би и по-слабата популярност на играта на Turbine също си казва думата. Или пък просто всички идиотчета на този свят играят на WoW, ще ме извинявате – нямам никого конкретно предвид. Вероятно причината е комплексна. Така или иначе ще се изумите, веднъж щом влезете в LOTRO, колко уравновесени са голяма част от играчите в Средната земя.

Тук няма демидж метри. Или поне аз не знам да има. В гилдията, която участвам, също не ползват подобни неща. Когато влезем в райд, основната ни цел е да се сработим максимално ефективно като екип. Винаги само лидерът говори, другите слушат и не спамят с емотикони, не се правят на идиоти и нямат желанието да ни пускат музиката, която слушат в момента. В WoW и в гилдията, в която прекарах доста време и чието име няма да назовавам, тези изцепки бяха напълно нормални. Сигурен съм, че всяка игра си има и своите изключения и вероятно не съм попаднал на правилното място, но тази първична надпревара за надмощие измежду самите гилд мембъри, присъща за WoW, я няма в LOTRO.

В Средната земя липсва и тоталната механизираност на геймплея. Всичко е едно приключение, а не надпревара. Влизаш в райд в WoW и активираш десет адона, които гилдията ти е казала, че са задължителни. Целият екран потъва в иконки, цифрички и малки надписчета и някъде там в средата ти се намърдва и твоето човече. Можеш ли да се насладиш наистина на мястото, където си попаднал? Оценяваш ли величието на поредното чудовище, което се е изправило пред теб? Чувстваш ли се като във фентъзи свят? Съмнявам се…

Според мен Turbine се справят и в пъти по-добре с ъпдейтите. Най-малкото защото покрай всичките месечни геймплей подобрения и нововъведения те добавят и цели територии. Обърнете внимание на последната – Лориен – която е достойна да се нарече мини-експанжън заради всичките екстри в нея. Лятото се говори, че ще има и още – Дол Гулдур и Мраколес… Войната на пръстена тепърва започва, докато WoW върви бавно, но сигурно към своя край, най-малкото защото играта вече е стара. Доста стара. Да, Blizzard работят върху ново MMORPG, но ще трябва да почакаме бая годинки, преди да излезе на пазара.

Някои от вас ще кажат, че в LOTRO няма достатъчно райдове. Точно този кежуъл елемент обаче ме кефи най-много. Нямам време да прекарвам всяка вечер по 5 часа в инстанси, за да съм ъп-ту-дейт с последния гиър. Не, мерси. А точно когато самият ендгейм кънтент започва да омръзва, Turbine са готови с поредния ъпдейт или дори с нов експанжън. За Riders of Rohan например се предполага, че ще излезе до края на тази година. Т.е. приблизително 12 месеца след Mines of Moria. Колко време ще чакат феновете на WoW за следващото мащабно разширение, хм?

Не ме разбирайте погрешно – самият WoW е яка игра. При това в много отношения. Още си спомням тръпките, които изпитах, когато видях първия ент да броди из горите на нощните елфи, или когато за първи път полетях с грифон. Просто голяма част от хората, които играят тази игра, започват да я правят толкова противна. Поне за мен. Затова аз ще си стоя в не чак толкова популярната LOTRO, мирно и тихо. Пък ако вие може да се примирите с масовата простащина, царяща из WoW-сървърите, хубаво. Всеки си решава сам за себе си. Просто после да не се оплаквате, че сте счупили поредната клавиатура от яд, защото някой тъпак ви е скъсал нервите в WoW…

 

Автор: Владимир Тодоров