Защо е важна предварителната поръчка на игра?

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

„Много клиенти продължават да ни питат каква е идеята на така наречените пре-ордъри или предварителни поръчки“ – споделя Александър Бакалов, PR мениджър на единствената българска верига за видеоигри Пулсар. „Въпреки че това е практика, която налагаме от години, все още има хора, които не виждат смисъл да си поръчат игра, която ще направи своята премиера и респективно – ще попадне в конзолата или компютъра им – след цели четири, пет или шест месеца. Летният сезон, който в гейм средите по правило свързваме с мащабни изложения като Е3 и GamesCom, когато повечето разработчици и разпространители обявяват над какво работят и привличат вниманието ни с мащабни рекламни кампании, е доста добър момент да обясним идеята за предварителни поръчки в Пулсар“ – добавя той.

Първо и най-важно – пре-ордърът по никакъв начин не е обвързан с предварително заплащане на даден продукт. Той просто гарантира на клиента, че неговата бройка ще бъде запазена и той ще я получи в деня на премиерата. „Ние, като фирма, се опитваме да направим жест към заклетите геймъри, които искат да имат дадена игра в ръцете си в мига, когато се появи на пазара, давайки им 10% отстъпка от крайната цена при предварителна поръчка“ – посочва Бакалов.

Жест към всеки, изразил предварително желанието и нетърпението си да се сдобие с някое обещаващо предстоящо заглавие правят и всички сериозни разпространители, давайки бонуси към самата игра, ако е запазена на пре-ордър. Въпросните бонуси варират от допълнително дигитално съдържание, обогатяващо игралното преживяване, през ранен достъп до затворен бета тест, чак до някаква реална физическа екстра под формата на сувенир от официалната мърчъндайз линия или по-луксозна опаковка на самата игра.

„По-горе споменах, че пре-ордърът гарантира на клиента, че неговото копие е запазено. Това може и да прозвучи малко странно за хората, пазаруващи от Пулсар, които знаят, че винаги правим всичко възможно да не оставаме без наличност от дадено заглавие и няма вариант да останем без бройки от – примерно – някое издание на FIFA, дори и години след премиерата. Тук обаче идва моментът с изданията, които се произвеждат в ограничени количества. Така например луксозните колекционерски издания на бестселъри като Assassin’s Creed, The Legend of Zelda или Call of Duty сериите, имат лимитиран брой копия в световен мащаб и веднъж изчерпани, те не могат да бъдат открити никъде, освен в сайтове като eBay, при това – обикновено – втора ръка и със солидна надценка“ – посочва още специалистът.

Според него, предварителната поръчка е форма на гаранция за всеки истински фен, че ще получи уникалното издание, за което копнее, още от обявяването му. „Разбира се, съществува риск, дистрибуторите да съкратят драстично предварително обещаните за нашата малка територия колекционерски бройки, но дори и в подобен неприятен момент на недостиг, клиентите, направили пре-ордърите си първи, имат далеч по-голям шанс да получат копието си. Просто защото при подобни форсмажорни обстоятелства преоритизираме изпълняването на поръчките спрямо датата, на която са постъпили“ – добавя още той.

„А ако след всичко изброено по-горе, някой все още има нужда от допълнителна мотивация да запази без никакво предплащане даден бъдещ хит в Пулсар, ето и още една добра причина да го направи. Вече от две години имаме традиционна коледна томбола, в която участват всички, направили реализиран пре-ордър в нашите магазини или онлайн, през www.pulsar.bg. Наградата за тази томбола е повече от примамлива, като миналата година късметлията имаше възможност да си избере награда измежду конзола от ново поколение или геймърска видео карта с върхови спецификации. Какво ни очаква в томболата на Пулсар тази година ли? Следете сайта ни и нашата Facebook страница и ще разберете. А до тогава – не спирайте да играете!

Автор: