Захранване: Seasonic X-1250

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 25 дек. 2011

Решили сте да си сглобите нов компютър. Похарчили сте страшно много пари за възможно най-качествените части. Вече си имате видео карта от висок клас, многоядрен процесор, няколко терабайта твърд диск и възможно най-красивата кутия, която може да побере всичко това в компактно и ефикасно откъм охлаждане място. Остава ви само да се спрете над правилното захранване. Имате колебания? Seasonic X-1250 идеалният избор, ако търсите

безпрецедентно качество и максимална мощ в един първокласен пакет

Все пак компромиси по отношение на този компонент не могат да бъдат правени. Той е един от най-важните в системата и ако го пренебрегнете за сметка на нещо друго, рано или късно ще съжалявате. Особено ако имате намерение да оувърклоквате системата.

Качеството на X-1250 си личи още от самата кутия, оцветена в елегантен черно-златист цвят. Самото захранване е разположено в не по-малко стилна черна торбичка с логото на компанията и обвито в предпазен полиуретан. В дясно от продукта пък са всички налични за него кабели и винтчета, отново прибрани на удобно място в красива златисто-черна торбичка.

Както и сами сте се досетили, целта на X-1250 е една-единствена – предоставянето на колкото се може повече мощ. Това захранване е готово да задоволи нуждите и на най-големите PC ентусиасти, притежаващи най-гладните откъм енергия системи. LLC, DC-DC технологията, използвана в цялата X серия, предоставя максималните 12V DC. За постигането на най-високия рейтинг 80 Plus Gold Seasonic са използвали единствено и само най-качествените компоненти.
Това означава, че захранването успява да конвертира между 88% и 92% от входящия променлив ток в прав, а останалите 8-12% са явяват загуби под формата на топлина. Именно въпросната високата ефективност дава възможност на захранването да работи с изключена перка в режим на слабо натоварване – до около 20%. Т.е. охлаждането става изцяло пасивно, а вентилатора се включва само при повишаване на натоварването на захранващия блок.

Както винаги, най-високият клас захранвания на компанията са разработени и с 120-милиметров тих вентилатор Sanyo Denki, контролиран от технологията Hybrid Silent Fan – истинско решение за управление на температурата и шума. В случая 3-фазния контролер ви позволява да балансирате между сила на звука и степен на охлаждане. Първата степен е Fanless, последвана от Silent и Cooling Mode.

Към захранването откриваме на практика почти всеки един кабел, който би ни бил необходим по време на сглобяването на нашата система: +3.3V @ 25A, +5V @ 25A, +12V @ 104A, -12V @ 0.5A, +5Vsb @ 3A Connector: 1x 20+4pin Main Power Connector; 1x 4+4pin EPS12V / ATX12V CPU Power Connector; 1x 8pin EPS12V CPU Power Connector; 8x 6+2pin PCI-Express Connectors; 11x SATA Connectors; 8x 4pin Peripheral Connectors и 2x 4pin FDD Connectors.

На всичко отгоре X-1250 е с изцяло модулен дизайн, което ви гарантира абсолютна гъвкавост при свързването на отделните компоненти и елиминира стърчането на излишни кабели от захранването. В комплекта откриваме и няколко свински опашки и лепенки, които да ви помогнат да приберете максимално добре кабелите на захранването за оптимален въздушен поток в кутията.

Как се представи X-1250 по време на нашите тестове? Честно казано така и не успяхме да запълним целия му капацитет. Дори и с две видео карти от висок клас в SLI, процесор, оувърклокнат до 4.5 GHz, 2 TB 2TB Black, 8 GB RAM и един куп вентилатори не можахме да запълним и 50 процента от капацитета му. Това е един отличен продукт, който, освен че 24/7 работа под високи натоварвания, ще ви предостави цялата мощ, от която вашият компютър би имал нужда в следващите няколко години. При това с 5-годишна гаранция.

Автор: Петър Йорданов