Захранване: Seasonic X-1050

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 11 мар. 2012

Най-голямата грешка, която може да направите, когато си сглобявате нов настолен компютър, е да пренебрегнете неговото захранване. Особено ако не искате той да се самоизключва в по-пиковите моменти на някои игри, когато видео картата е наистина натоварена.

За щастие компании като Seasonic се грижат техните продукти от този тип да предоставят възможно най-голямата мощ – качествено и на приемлива цена. Този път ще разгледаме модела X-1050 от нейната популярна X-серия.

Малко неща са се променили в I/O характеристиките в X-1050 спрямо предишните модели. Захранването на 3.3V и 5V rail е 24A. Комбинираната мощ обаче е малко по-голяма. Новият рейтинг и за двата – 3.3V и 5V е 150W. Единият 12V е окачествен като 87A и е способен на 1044W.

Като всяко захранване, предназначено за сериозни ентусиасти с „жадни” за енергия системи, и X-1050 предлага всички възможни защити, включително от прегряване. Освен това захранването отговаря на стандарта за енергийна ефективност 80 PLUS Gold. За да го постигне, то трябва да има 87 процента ефективност при 20 процента натоварване, 90 процента при 50 процента натоварване и 87 процента при 100 процента натоварване (дали отговаря на тях, ще разберем по време на тестовете). Месеци преди премиерата се говореше, че то ще носи Platinum рейтинг, но изглежда от Seasonic не са успели да го постигнат.

Качеството на X-1050 си личи още от самата кутия, оцветена в елегантен черно-златист цвят. Самото захранване е разположено в не по-малко стилна черна торбичка с логото на компанията и обвито в предпазен полиуретан. В дясно от продукта пък са всички налични за него кабели и винтчета, отново прибрани на удобно място в красива златисто-черна торбичка.

Ако погледнем X-1050 в предната част, ще забележим първата основна характеристика на захранването – то е с модулен дизайн. Подобна екстра ви гарантира максимална гъвкавост при свързването на отделните компоненти. Освен това елиминира стърчането на кабели от захранването, които всъщност не използвате за нищо.

Що се отнася до кабелите, в комплекта откриваме основен захранващ (24/20P – 600 мм), един EPS12V/ATX12V (8P/4P – 650 мм), шест PCI-E (8/6P – 600 мм), един EPS12V (8P – 650 мм), 11 бройки SATA, 8 периферийни (4P) и 2 FDD (4P).

Ако отворите захранването, ще видите, че Seasonic са се постарали доста по отношение на неговото охлаждане – откриваме поне пет кондензатора, произведени от японската фирма Nippon Chemi-Con. Освен това захранването работи и с и с 120-милиметров тих вентилатор Sanyo Denki, контролиран от технологията Hybrid Silent Fan – истинско решение за управление на температурата и шума. В случая 3-фазния контролер ви позволява да балансирате между сила на звука и степен на охлаждане. Първата степен е Fanless, последвана от Silent и Cooling Mode. Какво значи Fanless? Високата ефективност на захранването му позволява да работи с изключена перка в режим на слабо натоварване – до около 20%. Т.е. охлаждането става изцяло пасивно, а вентилатора се включва само при повишаване на натоварването на захранващия блок.

Време за тестовете! Започваме с 12V rail – забелязваме 1 процент регулация от началото до края, както и спад в мощността с .09V. 5V rail също се задържа в рамките на 1 процент волтажна регулация. Спадът в мощността бе .05V. Регулацията и при 3V бе 1 процент, а спадът – .04V.

X-1050 успя да оправдае изцяло и своя 80 PLUS Gold сертификат. В нито един момент по време на нашите тестове неговата ефективност не падна под посочените по-горе изисквания.

Що се отнася до DC производителността – тя също бе добра. В самото начало смущенията почти не се забелязваха – „шумът” бе едва 9mV (намаляването на потенциала се отбелязва във V – волотове или mV – миливолтове). Той, разбира се, продължи да се увеличава при с натоварването. При 50 процента натоварване смущенията достигнаха до 17mV. При пълно тези на 12V rail отбелязаха 27mV.

В заключение – Seasonic за пореден път доказаха, че всеки PC ентусиаст се нуждае от захранване като тяхното. X-1050 се справи почти перфектно по време на нашите тестове. Изключително рядко срещано е регулацията на волтажа да остане 1 процент или по-малки при всички три rail. DC производителността пък бе наистина впечатляваща – под 30mV при пълно натоварване е наистина добро постижение. На всичко отгоре – захранването отговаря изцяло на сертификата 80 PLUS Gold и в нито един момент не показа признаци, че ще премине минималната граница.

Дизайнът на X-1050 също не е за подценяване. В комплекта ще откриете всички необходими кабели, като модулният дизайн определено е плюс. Накратко – определено няма да сгрешите, ако решите да се сдобиете с този продукт.

Автор: Петър Йорданов