Захранване: Thortech Thunderbolt 850W

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 06 сеп. 2011

Серията Throtech представлява поредица от захранвания, която се издава от фирмата-производител GeIL, известна най-вече със своите памети. До момента моделите от тази серия до един носят престижния сертификат 80 Plus Gold и се разделят в две линии:Thunderbolt, която предлага PSU-та от 650W, 850W, 1000W и 1200W, и Thunderbolt Plus, която има само един модел от 800W.

Реално единствената по-значима разлика между двете линии е наличието на дигитален измервател на захранването, с който е снабден Thunderbolt Plus модела. Нека обаче се съсредоточим върху Thunderbolt 850W и видим дали си заслужава да го обмислите, когато подготвяте следващия си ъпгрейд.

Thunderbolt 850W е с дебелина 6.3 инча, а заедно с него в комплекта идват следните кабели и аксесоари: кабел за дъно с 20/24-пинов конектор и дължина 52 сантиметра, който е постоянно прикрепен към захранването; един кабел с един EPS12V конектор (58 см.); един кабел с два ATX12V конектори (58 см.); три кабела с три SATA конектора всеки (48 см.); четири кабела, всеки с по един 6/8-пинов конектор за видео карти (56 см.) и един кабел със стандартен флопи конектор (50 см.), просто в случай, че такъв ви е необходим.Като цяло Thunderbolt 850W е добре окомплектован и благодарение на голямата бройка SATA конектори може да поддържа до три видео карти, без да се налага да прибягвате до допълнително захранване.

При тестовете на захранването целта бе да се подложи на пет различни натоварвания, така че да се измъкне от него съответно около 20, 40, 60, 80 и 100 процента от мощността. При натоварване между 20 и 80 процента, ефективността на PSU-то остава между 88.2 и 90.3 процента от цялостната мощност или с други думи между 170W и 680W. При пълно натоварване (850W), ефективността пада леко на 86.3 процента, което като стойност е точно под 87-процентовия минимум, изискван за 80 Plus Gold сертификата. За да бъдем обаче справедливи, трябва да отбележим, че официалните тестове на устройства за присъждането на този сертификат се провеждат при стайна температура от едва 23 градуса, така че в конкретния тест малко по-високата стайна температура закономерно води до леко понижаване на ефективността.

За щастие въпреки относително високата си мощност, Thortech Thunderbolt 850W работи доста тихо и почти не произвежда смущения. Освен това тестът за допълнително натоварване показва, че захранването е в състояние реално да произведе дори малко повече от официалната си енергийна стойност – при съответното натоварване PSU-то стига до 116.5 процента от своята пазарна мощност или 990.4W. По всяка вероятност захранването би могло да изцеди дори още мъничко мощност, но това наистина не е необходимо, а и тестът с допълнително натоварване има своите ограничения.

В заключение Thortech Thunderbolt 850W действително оправдава сертификата си и е в състояние да предостави необходимото електричество и работи при висока енергийна ефективност. Освен това моделът има доста ниски шумови стойности.

Автор: Филип Станиславов