Захранване: Thermaltake Smart M750W

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Този път компанията Thermaltake е подготвила съвсем нов модел захранване, включващо само модуларни единици, базирани на по-напреднала платформа, отколкото немодуларните SMART захранвания. Подобно на предходните модели от серията, Thermaltake Smart M750W отново е насочено преди всичко към онези крайни потребители, които не са склонни да пръскат прекалено много пари за захранване и се нуждаят от модел, който чисто и просто ще върши добре това, за което е предназначен, вместо да натоварва цената с функции и екстри, които не са от особена полза за обикновения потребител.

Настоящата SMART 80 PLUS Bronze серия се състои от пет модела – SMART 450W 80 PLUS Bronze, SMART 550W 80 PLUS Bronze, SMART 650W 80 PLUS Bronze, SMART 750W 80 PLUS Bronze и SMART 850W 80 PLUS Bronze – чиято мощност съответно е от 450W до 850W. Thermaltake Smart M750W е вторият по мощност представител на серията и като такъв не трябва да бъде подценяван. Това издръжливо и функционално захранване е в състояние да осигурява 750-ватов ток при температура от само 40 С и разполага с 80 PLUS Brozne сертификат. Ако Thermaltake успее наистина да постигне тази ефективност, при това на една достъпна цена,  Smart M750W може да бъде едно много добро нишово предложение.

Още първият поглед върху кутията на захранването ясно ни показва, че Thermaltake Smart M750W е предназначено преди всичко да върши качествено работата си и компанията не го крие зад гръмки и в крайна сметка неверни реклами. На гърба на кутията може да видите няколко снимки на самото захранване, които могат да бъдат особено интересни за онези потребители, които имат известни предварителни познания в областта на захранванията. В допълнение на снимките са показани и две графики, съответно за ефективността и скоростта на вентилатора.

Съдържанието на комплекта е надлежно покрито с т.нар bubbles хартия, която предпазва от повреждане на елементите. Освен самото захранване, вътре има още съответните модуларни кабели, торбичка за съхранение, няколко свински опашки, комплект болтчета и захранващ АС кабел.

Външният вид на Thermaltake Smart M750W е солиден и напълно оправдава качеството, с което е известна компанията, дори и при по-бюджетните си продукти. Широката плетка на решетката позволява да видите кабелите и вътрешността на захранването, а бутонът за включване и входът за захранващия кабел са разположени в дясната част. Отзад е модуларният панел, който има шест реални модуларни сокета и четири виртуални такива. Всички кабели са надеждно покрити със здраво уплътнение.

Създаден за да стимулира енергийната ефективност и да ограничи пилеенето на електричество, сертификатът 80 PLUS по принцип се дава на онези PSU модели, които постигнат над 80 процента енергийна ефективност при 20%, 50% и 100% натоварване. С други думи, захранването ще хаби не повече от 20 процента енергия, когато нагряването достигне определени стойности. Тестовете показват, че при всички стойности на напрежение Smart M750W постига 80-процентовия минимум, необходим за сертификата 80 PLUS Bronze. Нещо повече, разликите в ефективността при контролните измервания на 20, 40, 50, 60, 80 и 100 процента натоварване са минимални, което показва, че PSU-то е еднакво икономично независимо от натоварването. При минималното 20-процентово натоварване енергийната ефективност е 86.5 процента, при 60 процента натоварване тя е 88.2 процента, при 80 процента натоварване е 87.3 процента, а при пълните 100 процента натоварване захранването работи с 85.9 процента ефективност. Безспорно това е много добър резултат за модел, който по принцип цели постигането на икономичност.  
 
Вентилаторът на захранването е модел номер ТТ-1425В, а неговият производител е Yate Loon Electronics – китайска компания, известна със своите охлаждания и вентилатори, чиито компоненти сме откривали в много други качествени модели захранвания. Вентилаторът е доста силен и достига 2800 RPM, което до известна степен оправдава и по-високите шумови стойности – 48.5 dBA. Всъщност по-шумният вентилатор е единственото нещо, което можем да отбележим като отрицателна характеристика на модела. Причината за това е по-скоро техническа, отколкото в резултат на истински проблем. Шумът е висок, защото контролерът на вентилатора е настроен така, че да го завърта почти на максимално обороти в момента, в който температурата стане 42 – 43 С. При шасита с добро охлаждане и конструкция, позволяваща преминаването на свеж въздух, такива температури се качват трудно, но действително щеше да бъде по-добре, ако профилът на вентилатора не бе толкова агресивен.

Thermaltake Smart M750W се оказва една приятна изненада във всяко отношение, особено спрямо предходния подобен модел SP-730P. Фактът, че този път имаме различен ОЕМ производител, избран от Thermaltake, определено се оказва решаващ. В резултат Smart M750W има солидно представяне, работи отлично под пълно натоварване дори при ненормално висока температура на околната среда. Тестовете показват, че захранването функционира без отклонения дори при 50 С амбиентна температура, макар че самата компания не препоръчва то да работи при температура над 40 С. И в двата случая това са твърде високи стойности и шансът да се получат при нашите географски ширини е минимален. Нивата на енергийна ефективност са особено добри и сертификатът 80 PLUS Bronze е напълно заслужен. Така Thermaltake Smart M750W едновременно ще ви свърши отлична работа като едно практично и функционално охлаждане и ще ви помогне да намалите до известна степен следващата си месечна сметка за тока.

Автор: Филип Станиславов