Захранване: Seasonic X-series 850W Gold

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

След като първоначално предлагаше само 650W и 750W модели, компанията Seasonic разшири своята 80 Plus Gold X серия с версии от 560W, 660W, 760W и 850W варианти. Днес ще разгледаме последния, който е и най-мощният и представителен модел за цялата X серия.

Както подобава на етикета 80 Plus Gold, който се мъдри на видно място на предния панел на пакета, захранването идва в кутия в черно и златно. Отпред има доста стилно леко грапаво покритие със снимка на модела, отзад е списъка с характеристиките, а на дъното може да откриете кратко описание на цели седем различни езика. Пак на видно място стои етикет, уведомяващ ни, че моделът поддържа SLI стандарта на nVidia за повече от една видео карти.

Отваряме кутията и отново се уверяваме, че по отношение на съдържание и опаковка Seasonic X series 850W няма равно. В дясната част на кутията има страхотен двоен комплект в – познахте – черно и златно, в чиито джобове са поставени всевъзможни кабели, от които бихте имали нужда. На единия джоб е написан девиза „Go for Gold!”. Да, в Seasonic изобщо не се шегуват.

В ляво под един уплътняващ панел е самото захранване. То също е поставено в черна торбичка и има предпазна лепенка. Надписът на нея ни предупреждава, че при натоварване по-малко от 20 процента захранването оперира в т.нар. fanless mode или режим, при който вентилаторът не се върти. Внимателно премахваме лепенката и продължаваме нататък.

Съдържанието на кутията се допълва от пакет с няколко винтчета и половин дузина от т.нар. „свински опашки”, които предвидливо са поставени в случай, че искате да пристегнете кабелите в кутията. Освен това има и стандартната книжка с инструкции.

Понеже похвалихме наличието на кабели в комплекта, ето кои конектори имате на разположение, когато отворите Seasonic X 850W Gold: един кабел с един EPS12V конектор (дължина 75 см), един кабел с два ATX12V конектора, които заедно създават EPS12V конектор (дължина 65 см), четири кабела с един 6/8-пинов конектор за видео карти, два кабела с три SATA конектора всеки (дължина 55 см), един кабел с два SATA конектора (55 см), три кабела с три стандартни периферни конектора (дължина 56 см), един кабел с два стандартни периферни конектора (56 см) и един адаптер, с чиято помощ може да трансформирате един стандартен периферен конектор в два конектора за флопита.

Може би щеше да е дори още по-добре, ако имахме повече SATA конектори, тъй като на пазара има няколко 850-ватови модела, които предлагат цели 12 такива. Друго потенциално подобрение би могло да бъде наличието на шест конектора за видео карти, вместо наличните четири, така че да може да вържете три мощни графични ускорителя без нуждата от адаптери. Всичко това обаче е доста пожелателно, тъй като и в тази си конфигурация опциите за свързване, които моделът предлага са повече от задоволителни.

Seasonic X 850W Gold е с дълбочина 6.3 инча (160 мм) и има 12-милиметров двоен вентилатор San Ace 120, произведен от японската компания Sanyo Denki. Това е същият модел вентилатор, който може да срещнете и в другите разновидности на Х серията. Sanyo Denki вентилаторите традиционно се правят от висококачествени материали, благодарение на които няма нужда от компромис при ефективността на работа. Перките наподобяват по форма лъжица за максимално загребване на въздуха, а моделът използва три точки за балансиране вместо две, както е при масовите вентилатори. В резултат на това балансът и въртенето са наистина оптимални.

Благодарение на дизайн, наречен „Hybrid Silent Fan Control”, вентилаторът има три отделни режима на действие: вече споменатия Fanless, Silent и Cooling. Както се досещате по имената им, първият е активен при най-ниско натоварване, вторият се включва, когато температурата се повиши, а третият идва на помощ, когато конфигурацията работи под максимално натоварване. Превключването от един в друг режим става автоматично като за целта се отчита амбиентната температура. Действително този „умен” вентилатор позволява да се оптимизира натоварването, да се намали разхода на електричество, да се регулира шума и да се прогони топлината, точно тогава, когато тя е пречи най-много.

Подобно на всички други модели от X серията, и 850W захранване на Seasonic представлява впечатляващ продукт. Нивото на ефективност е изключително високо (реално над 90 процента), шумът е доста слаб, а на всичкото отгоре мощните ми компоненти позволяват с лекота да изстискате дори 1000W от захранването.

Единствената потенциална пречка навярно ще е цената, защото при тази сума доста хора вероятно биха се поколебали. Разбира се, Seasonic X-series 850W Gold не е насочено към обикновения потребител, а към онези, които наистина искат най-доброто за своята машина. Ако сте сред тях, значи наистина няма защо да се колебаете. Захранването го заслужава.

Автор: Филип Станиславов