Захранване: Seasonic Platinum 1000W

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 03 дек. 2011

Когато човек гледа продуктите на Seasonic, няма как да не се възхити на това, което компанията продължава да предлага. Във всеки един от нейните модели захранвания личи качествено разбиране за нуждите на потребителите и спецификациите, на които трябва да се наблегне. След като през миналата година видяхме например уникалната серия X 400W, която работи без вентилатор, сега е ред на нещо ново: първия Seasonic Platinum модел с мощност 1000W .

Кутията на Platinum 1000W е в доста ефектен сребрист цвят и надлежно показва продукта, който се крие вътре. Както обикновено, отзад са изброени по-важните характеристики на модела. Вътре самото захранване е добре обезопасено с бъбълс хартия и поставено в отделна мека торбичка. До него има отделно пликче, в което се съхраняват кабелите. Освен самия уред, в кутията намират място още надлежно описание за инсталация, винтчета, стикер за кутията, няколко „свински опашки“ за пристягане на излишни кабели в кутията и комплект свързващи кабели. Те са един 24-пинов, 1х4/8, 1×8, 6x PCIe 6/8-pin, 2x флопи, 8хMolex и 11хSATA. 

Самото захранване е събрано в масивна сива кутия, едната страна на която е почти изцяло заета от решетка, под която се крие вентилатора. На задната част на кутията се намира копчето за включване и изключване и стандартен 3-пинов конектор. Останалата част от повърхността на панела е на дупчици, за да излиза по-лесно нагорещения въздух. На срещуположната страна се намират модуларните портове както следва: отгоре SATA/периферия, а отдолу – CPU/PCIe с един бонус конектор на горния ред за допълнителен кабел от този вид.

За Platinum 1000W Seasonic се е спряла на Sanyo Denki San Ace вентилатор, който очевидно е висококачествен продукт, заслужаващ самостоятелно място сред изброените на гърба на кутията функции. Той е с размери 12х12х2.5 cm и има 7 перки, които осигуряват максимален оборот от 2200rpm. Освен това вентилаторът използва новаторско решение за дизайн на перките – вместо стандартните 2 балансиращи точки, той е с три, което осигурява максимален баланс и завъртане.

Този вентилатор има и една особеност – на страничния корпус на кутията заедно със син информационен стикер има един бутон с две положения. Това е т.нар. Hybrid суич, който може да превключва между „нормално“ и „хибридно“ състояние на вентилатора. При обикновена експлоатация бутонът е в положение „нормално“, но когато го поставите в „хибридно“, вентилаторът на захранването се изключва автоматично, когато самият компютър не работи активно или е с достатъчно ниска температура. По този начин се пести електричество, а когато натоварването се повиши над 40 процента, вентилаторът се превключва автоматично в „нормална“ позиция, за да продължи да охлажда захранването както обикновено. Между другото, указанието да се свали на стикера е напълно вярно, защото той блокира един от модуларните изходи.

Може би най-сериозното предимство на Seasonic Platinum 1000W е именно неговият Platinum сертификат да енергийна ефективност, което не е изненадващо, предвид, че моделът достига над 90 процента ефективност. До малко над 220W захранването все още работи доста тихо, което е очевидно предимство, а дори когато вентилаторът е изключен, температурите са доста ниски.

От първоначалния анонс на Platinum серията на Seasonic до нейното реално появяване на пазара мина известно време, но причината за това е проста. Компанията предпочита да усъвършенства продукта си и да изчака подходящия момент, за да предложи изгодна комбинация цена-качество, вместо да бъде първа на пазара, но с нерентабилен модел. Освен това директни рилийзи като този позволяват на крайния потребител да получи достъп до оригиналния продукт без той да е минал през някакво междинно звено, което е нанесло някакви промени в цената или е включила захранването в цялостна конфигурация. 1000-ватовото захранване се представя отлично, температурите никога не стават прекалено високи, а хибридният вентилатор е все още доста тих при над 75 процента натоварване. Освен това Seasonic Platinum 1000W се предлага със 7-тодишна гаранция, което е важен фактор при покупка, защото означава, че ще минимализира нуждата от търсене на резервен модел в случай на авария.

Автор: Филип Станиславов