Захранване: Antec Basiq VP350P

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 16 окт. 2011

Както подсказва и самото й име, серията Basiq на Antec се състои от модели, предназначени за най-ниския сегмент от пазара на захранвания. Наскоро компанията обогати линията с още няколко нови модела, сред които VP350P, VP450P и VP550P. Всички те ще се продават единствено на европейския пазар, но дали липсата на 80 PLUS сертификат за енергийна ефективност ще се окаже спирачка пред потенциалните купувачи?

Да вземем за пример Antec VP350P, който е най-ниското предложение в серията. Казано най-общо, захранването има 350W мощност и 120-милиметров вентилатор, за който производителят твърди, че е достатъчно тих. Звучи прилично, стига продуктът да работи достатъчно дълго, за да оправдае инвестицията. Говорейки са издръжливост, Antec предлага едва две години гаранция за захранването, което е и законовия минимум за продукти на територията на ЕС.

Основното качество, което потребителите търсят в бюджетните захранвания е съотношението производителност/цена, за да разберат дали си струва да спестяват още малко за по-висококачествен продукт или могат да бъдат спокойни поне за известно време с по-евтината опция.

Кутията на Antec Basiq VP350P е черна на цвят и относително малка, защото размерите на захранването са ограничени. На предния панел има частична снимка на устройството и няколко графики на основните му характеристики. Любопитен е рекламният девиз на компанията, който е намерил място в левия долен ъгъл. Той гласи „Само мощност. Без глупости” и очевидно означава, че в този модел няма да намерят място всички допълнителни функции, които не са пряко свързани със основната задача на захранването.

Когато отворите кутията ще видите самия уред, който е в найлонова опаковка и два предпазни картонени панела. Съдържанието на пакета е изключително постно, като освен две „свински опашки” няма да откриете нищо друго; липсва дори книжка с инструкции, която е заменена от хвърчащ лист хартия, който не ви казва абсолютно нищо за модела.

Както повечето такива джаджи, захранването е в черно. Веднага обаче се вижда, че подаващите се от него кабели не изглеждат особено добре. Вероятно би било добре те да са напълно прибрани и обезопасени, но това вероятно не би могло да стане без малко увеличение в цената, което очевидно не е стратегията на производителя. Поне изходът, през който се показват кабелите е достатъчно широк, така че да не са натъпкани плътно един до друг. 

Antec Basiq VP350P се предлага със следните конектори: ATX (490 mm), 4+4 pin EPS12V (415 mm), 6 pin PCIe (410 mm) и 4 pin Molex (355 mm)/SATA (+145 mm+145 mm). На теория това е достатъчно за капацитета на подобно захранване, но кабелите са прекалено къси. С дължина от едва 390 mm 24-пиновият ATX кабел е съвместим само с относително малки кутии, а същото се отнася и за EPS и PCIe кабелите.

Вентилаторът, който охлажда захранването е модел на Yate Loon и е с мощност 12V. Любопитно е, че за разлика от VP550P, които използва същия вентилатор, този тук не вдига прекалено много шум, дори когато работи на пълно натоварване и при висока температура на стаята. Освен това захранването издържа отлично тестове на пълно натоварване при операционна температура 44.2 С. Това е немалък подвиг предвид, че подобни условия сигурно биха повредили тежко други PSU-та с подобна цена. Няма съмнение обаче, че нивата на ефективност са доста ниски, особено по съвременните стандарти. Утешение е, че консумацията на енергия в покой е ниска.

В крайна сметка е добре, когато иначе сериозни компании пуснат бюджетни продукти, без това автоматично да означава рязък спад в качеството. Точно такъв е случаят с Antec Basiq VP350P. Захранването със сигурност не е най-икономичното, а проблемите с кабелите могат да се разгледат като сериозен недостатък. Важното обаче е, че на една съвсем прилична цена може да се сдобиете с базово захранване, което прави точно това, което се очаква от него. В интерес на истината Antec дори не прави опит да залъгва потенциалните купувачи, като още надписът на кутията ги подсеща, че ако търсят нещо по-екзотично, просто ще трябва да проверят другаде.

Автор: Филип Станиславов