Захранване: серия Raider Fortron FSP

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 09 сеп. 2012

Серията захранвания Raider са най-новото предложение в областта на лидера в енергийните решения Forton. Моделите използват същата платформа като тази на Aururm Gold серията и се предлагат във варианти от 450 W, 550 W, 650 W и 750 W. Създадени в отговор на последните развития в PSU сектора, както и за да посрещнат нуждите на пазара и крайния потребител, Raider моделите се отличават с единична +12V линия, SATA кабелен дизайн и сертификат 80 PLUS Bronze. Освен това производителят е положил усилия, за да направи захранванията не само ефективни, но и доста безшумни, в резултат на което всички Raider модели поддържат шумови нива под 19 dBA при 50 процента натоварване. Накрая използването на пълен набор от опции при конекторите, включително и няколко PCI-E 6+2 PIN конектора, осигурява връзка с практически всички видео карти. Това на свой ред превръща моделите в отличен избор както за геймъри, така и за хардуерни ентусиасти.

Конкретно SATA дизайнът позволява безпроблемната инсталация на захранването без досадните проблеми с кабелите, които обикновено съпътстват останалите захранвания. Няма съмнение, че дизайнът на Raider е насочен преди всичко към улесняването на крайния потребител, така че той с лекота да може да инсталира избрания от него модел. Освен това уникалният SATA дизайн на кабелите оптимизира охлаждането в кутията и позволява на движението на въздуха да обходи добре всички елементи.

С единичната +12V линия дизайнът на Raider моделите е насочен най-вече към осигуряване на необходимата и безкомпромисна мощност тогава и където е необходима тя. Моделите са в състояние да захранят безпроблемно дори мощни и взискателни видео карти, както и осигуряват всеки един вид защита (OCP, OVP, OPP, SCP, UVP), които потребителят би искал да види в своята хардуерна конфигурация. Конкретно по отношение на ефективността най-доброто предложение изглежда 650-ватовият вариант на Raider, който при тестове достига до 89 процента енергийна ефективност. Причината за това се крие в гореспоменатия факт, че серията е базирана на същата платформа, която ползва и FSP Aurum Gold. На практика това означава, че с 650-ватовия модел си купувате 80 PLUS Bronze сертификат, а реално получавате 80 PLUS Gold ефективност, когато го ползвате при по-малки и стандартни натоварвания – нива, които повечето потребители ползват така или иначе.

Както вече бе споменато, въпреки високата производителност и очевидната мощност, захранванията от линията Raider имат изненадващо ниско ниво на шум. Широкият 120-милиметров вентилатор е доста тих и при 50 процента натоварване неговият звук не надвишава 19 dBA. При максимално натоварване захранванията отново са относително тихи и поддържат шумови стойности под 25 dBA.

Автор: Филип Станиславов