Дъно: Gigabyte G1-Sniper

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 13 апр. 2011

Когато Intel пуснаха на пазара най-новото поколение Sandy Bridge процесори през януари, те на практика превърнаха платформата LGA1156 в отживелица. LGA1366 обаче все още остава водеща и въпреки че появата на Core i7 2600K за сокет LGA1155 отчасти успя да грабне част от славата, за определени ентусиасти LGA1366, допълнена от чипсета X58, все още е най-подходящият избор.

Не само, че тази платформа поддържа 6-ядрени процесори, но и се справя далеч по-добре с няколко графични ускорители наведнъж. Без помощта на nVidia NF200 дъната с чип Intel P67 могат да поддържат само по две карти в конфигурации x8/x8. Именно по тази причина, когато става въпрос за създаването на най-доброто геймърско PC, един от потенциалните варианти е Intel X58 чипсет с Core i7 процесор. Въпросът обаче е кое X58 дъно си заслужава да използвате.

Отговорът дойде по време на изложението за потребителска електроника

в Лас Вегас, когато технологичният гигант Gigabyte представи три модела дънни платки от серията G1-Killer, предназначени специално за геймъри. Днес ще ви представим една от тях. И по-специално G1-Sniper – LGA1366 дъно с ATX форм-фактор, базирано на Intel X58+ICH10R чипсет. Като характеристики то се нарежда между относително тънкото G1-Guerrilla и натъпканото до козирката с екстри G1-Assassin.

Първото нещо, което ще ви направи впечатление, когато го извадите от не по-малко впечатляващата кутия, приличаща на чантичка на снайперист, е агресивният черен цвят на платката, допълнена от не по-малко атрактивни зеленикави слотове. Този звяр може да приюти до три видео карти в режим 3-way SLI (за справка – Assassin може 4). Когато искат да сглобят възможно най-мощната машина обаче, натъпкана с няколко GPU, геймърите често се лишават от инсталацията на качествена звукова карта, просто защото за нея не остава място, и разчитат на стандартните Realtek. Тук този проблем е решен кардинално – Gigabyte предлага аудио процесора от висок клас Creative Soundblaster Digital Audio Processor (20K2), разполагащ с технологиите X-Fi Xtreme Fidelity и EAX Advanced HD 5.0, които ще ви позволят да чувате звука в игрите по (почти) същия начин, както и в реалния свят. На практика няма да ви се наложи да закупувате отделен продукт от този тип.

В допълнение към аудио картата откриваме и висококапацитетен усилвател

способен да понася до 150Ω товари, който дава възможност на геймърите да се наслаждават на по-пълен звуков диапазон с по-ясни детайли и по-малки изкривявания, особено ако използват и висококачествени професионални слушалки. Усилвателят поддържа и широка честотна лента, като се отличава с ниски нива на шума и малки изкривявания, което го прави идеално решение и за професионална аудио употреба. В допълнение GIGABYTE е снабдила G1-Killer дъната си и с 4 допълнителни усилвателя за централната конзола или субуфър, задния и страничните високоговорители.

Онези от вас, които се притесняват от мрежовия лаг, също ще останат доволни. Дъното разполага с Bigfoot Networks Killer E2100. Специален Network Processing Unit (NPU) модул с 1GB собствена DDR2 памет помага за разтоварването на централния процесор от обработката на мрежовия трафик, освобождавайки ресурсите му за други важни задачи.

Когато са включвали впечатляващите аудио и мрежови контролери,

от Gigabyte не са забравили и за съхраняването на данни

Освен шестте SATA 3Gb/s порта, прикрепени за Intel ICH10R, има и четири допълнителни SATA.

Благодарение на новия контролер Marvell 88SE9182, откриваме още два SATA порта, които поддържат SATA 6Gb/s, както и RAID0 и RAID1. Налична е поддръжка и на eSATA 3Gb/s посредством контролера JMicron JMB362, който предоставя два порта на I/O панела.

По отношение на свързаността, която ще ви предостави, G1-Sniper, е не по-малко добре екипирана и предоставя много повече от просто поредната дузина USB 2.0 порта. Дъното предлага чипа D720200, както и два VLI VL810 хъба. С други думи – разполагате с четири USB 3.0 порта – два в задната част и още два, достъпни посредством 3.5-инчова предна скоба.

Sniper поддържа и характерната за Gigabyte технология DualBIOS

Тя съхранява копие на настройките на BIOS, което позволява те да бъдат възстановени при срив в системата. Технологията работи напълно автоматично, тоест не изисква намеса от страна на потребителя. Същевременно DualBIOS вече поддържа бутване от 3TB+ хардове, без необходимостта от разделяне.

Няма как да не споменем и технологията On/Off, посредством която може да захранвате вашия смартфон или тъчпад без значение дали PC-то е включено или не. Същевременно вашите джаджи извличат по-голямо количество енергия от вашите USB портове, което, съответно, ги зарежда и доста по-бързо.

По отношение на оперативната памет

G1-Sniper поддържа 3/Dual Channel архитектура. На него откриваме общо 6 x 1.5V DDR3 DIMM слота с поддръжка до 24GB RAM (DDR3 2200/1333/1066/800 MHz).

Когато става въпрос за консумация на енергия, G1-Sniper се нуждае приблизително от същите количества, каквито и Asus P6T Deluxe – 288 вата при натоварване принципно е типично за X58 чипове.

При тестове на Just Cause 2 (DX10), Far Cry 2 (DX10) и Resident Evil 5 G1-Sniper се представи с една идея по-добре от своите конкурентни Asus дъна, като например Asus P6T Deluxe и Asus P7P55D-E. Така например при шутъра на Ubisoft постига 83.7 к/с, докато Asus P6T Deluxe – 83.1 (в сходни конфигурации).

Въобще – това е дъно, което не прави почти никакви компромиси по отношение на своите характеристики. Получавате точно това, за което си плащате (а определено ще трябва да се бръкнете надълбоко) – един висококачествен продукт за геймъри, който отстъпва единствено на модела Assassin.

Автор: Петър Йорданов