Дъно: Gigabyte Q57M-S2H

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!

Дали за да покрият цялата серия интелски чипсетове или просто да разширят продуктовата си линия дънни платки, тайванският производител направи такава и от серията Q57. Този чипсет е от по-новите разработки на Intel, проектирани за постигане на качество и производителност, особено в комбинация с Intel Core i7-800, Intel Core i5 и Intel Core I3 процесори.

А ако към дъно с този чипсет се добави процесор от фамилията Intel Core vPro, вече се ползват и специално разработените хард- и софтуерни технологии за сигурност и защита – Intel Active Management Technology, Remote PC Assist Technology, Trusted Execution Technology, Rapid Recover Technology и Anti-Theft Technology. Да, те са разработвани специално за бизнес компютри и потребители, но това не пречи чипсета и дънните платки, изработени на негова база, да са добри решения за домашни или офис машини.

Дънната платка GA-Q57M-S2H може да се позиционира като средно висок клас, изпълнено в MicroATX формфактор. То предлага поддъжка на всички по-нови процесори (Intel Core i7, Core i5 и Core i3 на сокет 1156), както и много екстри – Dynamic Energy Saver 2 за пестене на енергия и разходи, например. Тази екстра включва множество интелигентни функции, които използват собствен хард- и софтуерни разработки за подобряване на енергийната ефективност на системата, за намаляване на консумацията на енергия и оптимизирано автоматично поетапно превключване на честотите на процесора, паметта, чипсета, видеокартата, диска и вентилаторите спрямо натоварването им. С едно натискане на бутон, Energy Saver 2 предлага изключителни икономии на енергия и най-подходящите стойности, без да се жертва и грам от ефективността и производителността на системата.

За тях, обаче Gigabyte се се погрижили, като са осигурили два слота PCI-Express 16x, при който, ако се ползва само единия, работи на пълния си капацитет (Х16), а при преминаване към ATI CrossFireX двата работят на не толкова мощното Х4.

За браузване в Интернет и работа в локална мрежа е поставен 10/100/1000 Mbit-овия чип Intel 82578 чип, но да се повторя: винаги мислете за външна мрежова карта, защото не всеки търговец и фирма ще ви признаят за гаранционна повреда, свързана с токов удар или друга повреда през мрежовата карта.

Освен споменатите в началото системи за сигурност и защита на Intel, в това дъно е вградена и разработената от Gigabyte система Smart TPM, която предоставя най-високо индустриално равнище на защита на данните с 2048 битово хардуерно криптиране. Уникална негова характеристика е, че позволява на потребителите да заключват техните компютъра или само данните на него дистанционно с помощта на Bluetooth мобилен телефон или друго устройство. Има и друга опция за обикновен флаш драйв, без които компютъра не тръгва или не системата просто не работи. Ако пък има атака или опит за разбиване на BIOS-a на дъното, има негов скрит дубликат, които е също е заключен със 2048 битово хардуерно криптиране.

Дънната платка GA-Q57M-S2H е напълно съвместима с операционната система Windows 7, което пък ви осигурява безпроблемно и бързо инсталиране и работа с най-новата, и за момента най-бърза операционна система на Microsoft.

Като се има предвид всичко това, плюс стабилната и масивна изработка на самото дъно, традиционно добрата окомплектовка с дискове, книжки, кабели и всичко останало за безпроблемно асемблиране, това дъно е един не лош избор за корпоративни и  бизнес клиенти, но и за останалите потребители на компютри.

Производителност (Intel)

6/6 + Поддръжка на Intel Core i7,  i5 и i3   на LGA 1156

Производителност (Intel) в класа 220-300 лв.

6/5 + Двуканална архитектура на паметта
+ 4 x 1.5V DDR3 DIMM слота с поддръжка до 16GB оперативна памет
+ DDR3 1666 (O.C.)/1333/1066/800
– Няма Extreme Memory Profile както и DDR3 2200+ и1800
Функционалност 6/5   + SATA RAID 0, RAID 1, RAID 5 и RAID 10
+ 10 броя USB 2.0 порта
– няма USB 3.0
Уникалност / Специфични свойства 6/6

+ Поддръжка на Easy Energy Saver и Dynamic Energy Saver 2
+ Защита на данните с 2048 битово хардуерно кодиране

Оползотворяване на елементите 6/6

няма забелязани затруднения или проблеми

PCmania mark 5.5

 

 

 

Автор: Пеню Дачев