Дъно: Gigabyte P55-UD5

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 21 сеп. 2009

Дънната платка Gigabyte P55-UD5 използва новия чипсет Intel P55 Express. Той е предназначен за Core i7/i5 процесори, използващи цокъл LGA1156 (за разлика от досегашните Core i7 за LGA1366 с чипсет Intel X58). При новите LGA1156 процесори от среден клас цялата функционалност на северния мост е прехвърлена на централния процесор. LGA1156 моделите притежават двуканален контролер за достъп до паметта и 16 бр. PCI Express 2.0 линии (които могат да се разделят на два порта с по х8). Съответно чипсетът за LGA1156 процесори се състои от един-единствен чип – южният мост P55 PCH (Platform Controller Hub), наследник на ICH10. Връзката между процесора и P55 чипа се осъществява чрез DMI интерфейс (използващ PCIe среда), също както между X58 и ICH10. За съжаление, въпреки че P55 поддържа PCI Express 2.0, скоростта на PCIe линиите (включително на тези за DMI) е ограничена на 250MB/s (т.е. колкото е и при PCIe 1.x). Затова пълната PCIe 2.0 скорост се получава само от слотовете, управлявани от процесора, а не от P55 чипа.

Дъното P55-UD5 разполага с безвентилаторно охлаждане на P55 чипа и  регулаторите на напрежение. Gigabyte са прекалили малко с екстрите при UD5 и дъното предоставя три (!) допълнителни SATA контролера (съответно SATA портовете заедно с тези в чипсета стават 12), като два от тях са поставени под един радиатор (който е свързан с радиаторите на P55 и регулаторите за напрежение). Този охладител е напълно излишен, тъй като SATA контролерите не отделят толкова много топлина, че да се нуждаят от допълнително охлаждане. За разлика от Gigabyte P55-UD3, при която P55 е разположен на типичното за южните мостове място зад PCI/e слотовете (и съответно не пречи на поставянето на по-големи радиатори и вентилатори за охлаждане на процесора), при UD5 чипът е разположен на мястото, което при по-старите платформи се заема от северения мост (близо до процесора). Най-вероятно това е и причината SATA контролерите да получат охладител – Gigabyte просто са адаптирали охлаждане от дъно със северен и южен мост като охладителят на южния мост е поставен върху двата SATA контролера (съществуват и по-тежки случаи като някои дъна с едночипов nForce чипсет, при които също се използва по-старо охлаждане и излишният радиатор за северен мост просто се залепва за платката без да допира който и да било чип).

Gigabyte P55-UD5 разполага с два SPI BIOS чипа (единият не позволява запис от потребителя, така че да се осигури 100% възможност за стартиране) и предоставя следните входно/изходни възможности: 2 бр. PCI слота, 2 бр. PCI Express 2.0 x16 слота (поддържа се както SLI, така и CrossFire двуплаткова работа в режими х8/х8 или х16/х0), 2 бр. PCI Express x1 слота, 1 бр. PCI Express x4 слот (физически х16 цокъл, електрически опроводен с 4 PCIe линии, от които остава само една за PCIe x1, ако потребителят иска да използва другите PCIe x1 портове или някой от външните eSATA портове на задния панел); изводи за 4 бр. USB 2.0 портове и 1 бр. FireWire 1394а порт, изводи за шест вентилатора (четири 3- и два 4-проводни); външен чип, предоставящ един UltraATA/133 порт (за две IDE устройства) и два SerialATA/300 порта (поддържат се RAID нива 0 и 1), две JMB362 PCIe x1 контролери, предоставящи по два SerialATA/300 порта всеки (с поддръжка на RAID нива 0 и 1), още шест SerialATA/300 порта (поддържат се RAID нива 0, 1, 10 и 5) – от чипсета (два JMB362 порта са изведени на задния панел в комбинирани USB/eSATA портове, а всички останали SATA портове са вътрешни и ориентирани под 90° спрямо дъното, като по този начин не пречат на монтирането на дълги видеоплатки), един флопи порт; извод за един сериен порт (COM); четири DDR-III слота (два канала) с BIOS поддръжка за скорости до DDR-III/2600 (но все още няма такива модули памет); заден панел с порт за PS/2 мишка и клавиатура (споделен), 10 бр. USB 2.0 порта, 2 бр. FireWire 1394a порта (с голям и малък куплунг), оптичен и коаксиален цифров звуков изход SPDIF, 6 бр. аналогови стерео куплунга (за 7+1 колонки, микрофон и Line-In – използва се Realtek HDAudio ALC889A 24bit/192kHz, 106dB чип) и 2 бр. Gigabit Ethernet 10/100/1000Mbps порта (PCIe Realtek 8111D) с поддръжка за „обединяване на връзката” (2Gbps full duplex) и продължаване на работа в случай, че единият канал дефектира.

Освен всичко това дъното има множество LED-индикатори (за натоварването на регулаторите на напрежение, за показване на проблем с някое устройство – SATA/IDE/CPU/памет/PCI/и т.н., за показване на текущия ACPI режим – S0/1/3/4&5), бутони за reset, power и изчистване на CMOS настройките. В окомплектовката са включени IDE, флопи и четири SATA кабела (два от които с Г-образни накрайници от едната страна), както и задна планка с два външни еSATA порта и захранващ куплунг (заедно с един захранващ SATA кабел с два конектора и два eSATA кабели за данни) и SLI адаптер. Дъното предоставя богат набор от BIOS настройки за конфигуриране на тактовите честоти, напреженията и другите параметри на всички елементи (чипсет, процесор, памет и т.н.) и съответно върши добра работа за overclock. Документацията, характерно за дънните платки на Gigabyte, е изчерпателна и добре оформена.

Дъното предоставя възможност за криптиране на файлове чрез TPM (Trusted Platform Module) като кодът за разшифроване може да бъде записан на USB Flash или в мобилен телефон с Bluetooth. Същият мобилен телефон може да се използва и за пестене на енергия – софтуер на Gigabyte следи кога телефонът ще излезе извън обхвата на компютъра и сътоветно го „приспива” в StandBy/Suspend или Hibernate режим – интересна, но не особено практична функция, тъй като „приспиването” така или иначе може да се активира след определен период на неактивност, без да се обвързва с телефон, чийто Bluetooth трябва да бъде държан включен. Единственото предимство на Bluetooth-изключването е, че се спестява ток, колкото би изхарчил компютърът за времето, което чака, преди да заспи заради неактивност.

Производителност (Intel) 5/6 Единствено триканалните LGA1366 Core i7 дъна са по-бързи; поддържа CrossFire и SLI

Производителност (Intel) в класа 200-400 лв.

6/6 Отлична производителност в средния клас, но висока цена
Функционалност 5,5/6   +SPDIF In и Out изводи
+външни eSATA портове както на задния панел, така и чрез допълнителна планка
+два Gigabit Ethernet контролера
-само два от PCIe x16 слотовете могат да поемат платка с охладител, заемащ пространството над съседния PCI/e слот (в стандартна кутия)
Уникалност / Специфични свойства 0,5/6  +дванадесет броя SATA портове
Оползотворяване на елементите 6/6 + 6 бр. аналогови стерео куплунги, оптичен и коаксиален SPDIF изходи
+ всички PCIe линии са достъпни
+ 14 бр. USB 2.0 порта
PCmania mark 5,5/6

 

Автор: Стоян Спахиев