Дъно: Gigabyte GA-MA770T-ES3

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 25 фев. 2010

Дънната платка Gigabyte MA770T-ES3 използва чипсет AMD770+SB710. Южният мост SB710 представлява олекотен вариант на SB750 (запазва добавената към SB700 Advanced Clock Calibration функция, но му липсва поддръжката на RAID5). MA770T-ES3 използва Socket AM3 цокъл и два слота за DDR-III памет. При АМ3 процесорите ACC схемата е вградена и те не увеличават производителността си при активирането на функцията от дънната платка, но за сметка на това активират изключени ядра и/или кеш при Phenom II X3/X2 и Athlon II X3 (за Athlon II X2 не се използват X4 чипове с изключени ядра и затова при него няма какво да се отключва). По този начин например на цената на триядрен се получава четириядрен процесор. Естествено съществува и възможността да се попадне на бройка с наистина дефектни ядро или кеш памет и тогава отключването няма да действа или отключената система ще работи нестабилно.

Дъното разполага с безвентилаторно охлаждане на южния мост и северния мост, два SPI BIOS чипа (единият не позволява запис от потребителя, така че да се осигури 100% възможност за стартиране) и предоставя следните входно/изходни възможности: 2 бр. PCI слота, 1 бр. PCI Express 2.0 x16 слот, 4 бр. PCI Express 2.0 x1 слота; изводи за 4 бр. USB 2.0 порта, изводи за цифрови звукови SPDIF вход и изход (за подаване на звуковия сигнал към външна видеоплатка с комбиниран HDMI изход за аудио+видео), изводи за четири вентилатора (два 3- и два 4-проводни); един UltraATA/133 порт (за две IDE устройства); шест SerialATA/300 порта (поддържат се RAID нива 0, 1 и 10), един флопи порт; два DDR-III слота (два канала; за разлика от повечето AM3 дъна, които са с четири слота и съответно поддържат по-голям обем на паметта); заден панел с порт за PS/2 мишка или клавиатура, сериен порт, паралелен порт, 8 бр. USB 2.0 порта, коаксиален цифров звуков изход SPDIF, 3 бр. аналогови стерео куплунга (за 5+1 колонки или микрофон/Line-In/стерео изход; ако искате да включите 7+1 колонки освен трите куплунга на задния панел, трябва да се използва и куплунгът за слушалки отпред на кутията; използва се Realtek HDAudio ALC888 24bit/192kHz, 97dB чип) и 1 бр. Gigabit Ethernet 10/100/1000Mbps порт (Realtek 8111C PCIe). Дънната платка има опция в BIOS за активиране на EuP (Energy Using Products Directive – директива на ЕС „за определяне на изискванията за екодизайн на енергоемките продукти”) съвместим режим, при който консумацията спада под 1W в състояние S5, т.е. изключен компютър (shut down), без да му е изваден захранващият кабел. По-малката консумация на енергия се постига за сметка на отпадането на възможността за „събуждане” (чрез таймер, LAN, PME и т.н.).

В окомплектовката са включени един IDE кабел, един обикновен SATA кабел и един с конектор завъртян на 90°. Документацията, характерно за дънните платки на Gigabyte, е изчерпателна и добре оформена.

Производителност (AMD) 5,5/6 Не отстъпва на върховите nF590a/nF750a и AMD790GX/FX, но не поддържа CrossFire и няма вграден видеоускорител

Производителност (AMD) в класа 100-200 лв.

6/6 Идеален вариант за хората, които не биха се задоволили с вграден видеоускорител (или външен от нисък клас с Hybrid CrossFire) и същевременно не смятат да използват повече от една видеоплатка
Функционалност 2/6   +SPDIF In и Out изводи
-само един Gigabit Ethernet контролер
-няма външни eSATA портове
-няма вграден видеоускорител и CrossFire поддръжка
Уникалност / Специфични свойства 0/6  
Оползотворяване на елементите 5/6

– една PCIe x1 линия е недостъпна
– само три стерео куплунга (неудобство при работа с 5+1 и 7+1 колонки)

PCmania mark 4,5/6

Автор: Стоян Спахиев