Дъно: Gigabyte GA-H55-UD3H

 SINCE 1998
  • Играй си играта, човече!
author image by PC Mania | Archive | 0 Comments | 01 мар. 2010

Дънната платка Gigabyte GA-H55-UD3H използва новия чипсет Intel H55 Express. Той е предназначен за Core i5/i3 и Pentium Gxxxx процесори с вграден видеоускорител, използващи цокъл LGA1156. Досегашните LGA1156 Core i5/i7 процесори без вграден видеоускорител също могат да се използват, но тогава естествено трябва да се включи допълнително и видеоплатка – както при P55 дъната. От друга страна вграденият в новите процесори видеоускорител може да се изключи и H55 дъното да се използва с външна видеоплатка.

Дъното H55-UD3H е в “чист” ATX формат (7 разширителни слота) и използва безвентилаторно охлаждане на H55 чипа (без излишни топловоди и прочее, тъй като консумацията му е едва около 5W). Разполага с два SPI BIOS чипа (единият не позволява запис от потребителя, така че да се осигури 100% възможност за стартиране) и предоставя следните входно/изходни възможности: 4 бр. PCI слота, 1 бр. PCI Express 2.0 x1 слот (предоставен от H55 чипа), 1 бр. PCI Express 2.0 x16 слот (предоставен от процесора), 1 бр. PCI Express 2.0 x4 слот (електрически опроводен с 4 PCIe линии, физически х16 цокъл, предоставен от H55 чипа) и съответно поддържа CrossFire многоплаткова работа в режим х16/х4 (няма официална SLI поддръжка). PCIe слотовете, предоставени от Н55 чипа, работят с 1.х скорост; изводи за 4бр. USB2.0 портове, изводи за четири вентилатора (два 4-проводни и два 3-проводни); външен PCI чип ITE8213F, предоставящ един UltraATA/133 порт (за две IDE устройства); шест SerialATA/300 порта (без поддръжка на RAID режими) – от чипсета, един флопи порт; извод за един сериен порт (COM); четири DDR-III слота (два канала); заден панел с порт за PS/2 мишка и клавиатура (споделен), 8 бр. USB 2.0 порта, три изхода за монитор (DVI-D, HDMI и VGA) – от които едновременно могат да се използват по два (а в BIOS комбинациите са още по-ограничени), оптичен цифров звуков изход SPDIF, 6 бр. аналогови стерео куплунга (за 7+1 колонки, микрофон и Line-In – използва се Realtek HDAudio ALC889 24bit/192kHz, 108dB чип) и 1 бр. Gigabit Ethernet 10/100/1000Mbps порт (PCIe Realtek 8111D).

H55 чипът предоставя шест PCIe линии, от които GA-H55-UD3H използва само пет – една за Gigabit Ethernet контролера и четири за PCIe x4 слота. Странно решение е PCIe x1 слота да не използва шестата линия, а да споделя една от линиите на х4 слота (т.е. ако използвате PCIe x1 слота, автоматично три от линиите на х4 слота се изключват – H55 поддържа само х1 и х4 конфигурации).

От друга страна, H55/H57 чиповете поддържат до четири PCI Master устройства (които си споделят старата обща 133MB/s PCI шина, която е напълно отделена от новите PCI Express портове), а H55-UD3H има общо пет (четири слота и един UltraATA чип). Това означава, че ако се използват всичките пет едновременно, едно от тях ще трябва да работи в режим Slave (някои PCI платки не поддържат този режим). Проблемът би могъл да се избегне ако Gigabyte бяха използвали PCIe UltraATA чип, свързан към неизползваната шеста PCIe линия (това би обяснило и споделянето на линии между х4 и х1 слотовете). Като цяло обаче в момента изборът от PCIe разширителни платки вече е достатъчно богат и най-вероятно по-полезните за потребителите слотове са PCI Express – затова има смисъл UltraATA чипът да се включи на старата PCI шина (така или иначе той е добавен само заради съвместимост със старите твърди дискове и оптични устройства, които вече също успешно са заменени от SerialATA модели), за да не заема PCIe линии (въпреки че това ще намали производителността му и ще остави единия PCI слот като Slave). За съжаление Gigabyte комбинират лошите черти на двата варианта – жертват и PCIe линия (остава неизползвана) и PCI Master устройство.

В окомплектовката са включени IDE кабел и два SATA кабела (един от които с Г-образен накрайник от едната страна). Дъното предоставя богат набор от BIOS настройки за конфигуриране на тактовите честоти, напреженията и другите параметри на всички елементи (чипсет, процесор, памет и т.н.) и съответно върши добра работа за overclock. Освен това дъното разполага с LED-индикатори за натоварването на регулаторите на напрежение, а в BIOS-а е добавена поддръжка на EuP-режим. Заедно с дъното Gigabyte предоставят стандартния си комплект дребни програмки за запис на BIOS и промяна на някои overclock-настройки под Windows и други, включително Bluetooth AutoGreen. Опитите за пестене на енергия и повишаване на производителността (чрез програми за „динамичен автоматичен overclock”) са похвални, но в дългосрочен план никакви външни „екстри” не могат да бъдат по-ефективни от „собствените” възможности на процесора, чипсета и операционната система, които предоставят Intel Enchanced SpeedStep/TurboBoost и Windows 7.

Естествено, винаги има възможност за подобрение (Gigabyte опитват да постигнат именно това), но използването на такива програми е оправдано, само ако имате ясно дефинирана нужда от тях (например за наблюдение и проверка на параметрите или друга специфична функция), която не може да се осъществи чрез вградените софтуерни инструменти (сходно е положението и с кирилизацията). Документацията, характерно за дънните платки на Gigabyte, е изчерпателна и добре оформена, но има някои дребни пропуски в блок схемата.

 

Производителност (Intel) 5/6 Единствено триканалните LGA1366 Core i7 дъна са по-бързи; поддържа CrossFire, но не и SLI

Производителност (Intel) в класа 100-200 лв.

6/6 Отлична производителност в ниския и средния клас
Функционалност 5/6  

+поддръжка на изходи за Intel HD Graphics
+възможност за HDMI със звук и картина, включително Dolby TrueHD и DTS-HD Master Audio
+SPDIF In и Out изводи
-няма външен eSATA порт
-няма втори Gigabit Ethernet контролер
-не поддържа RAID

Уникалност / Специфични свойства 0/6  
Оползотворяване на елементите 5/6 + 6 бр. аналогови стерео куплунга и оптичен и SPDIF изход
+ всички PCIe линии са достъпни
+ 12 бр. USB 2.0 порта
– няма DisplayPort видеоизход
– една PCIe x1 линия е недостъпна
PCmania mark 5/6

Автор: Стоян Спахиев